Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetskollen är nu både smartare och socialare

Voitto-roboten finns nu också i Nyhetskollen
Voitto-roboten finns nu också i Nyhetskollen Bild: Yle robotar,journalistik,Yle Uutiset,nyhetskollen

Yles nyhetsapplikation Nyhetskollen har fått nya funktioner. Nyhetsroboten Voitto har flyttat in i Nyhetskollen och ger dig nu rekommendationer på artiklar som kunde intressera dig. Nu går det också att kommentera artiklarna via Nyhetskollen, på samma sätt som på Svenska.yle.fi.

De nya smarta aviseringarna baserar sig på din läshistorik och dina ämnesprioriteringar i Nyhetskollen. Via maskininlärningsteknologier skapas sedan artikelrekommendationer för dig. Och rekommendationerna blir allt mer träffsäkra över tiden i takt med att du använder dem.

I Nyhetskollen är Voitto en personlig nyhetsassistent som gör sitt bästa för att se till att du inte missar innehåll som är viktigt för dig, säger Jarno M. Koponen som är produktägare för Nyhetskollen.

kuusi miestä istuu pöytien ääressä, takaseinällä Yle Beta Day, mediarobotit -juliste
Jarno M. Koponen leder paneldebatt på Yle Betas seminarium för nyhetsrobotik kuusi miestä istuu pöytien ääressä, takaseinällä Yle Beta Day, mediarobotit -juliste Yle Beta,robotar,seminarier,händelser,Bot,Esa Mäkinen

Maskininlärning och etiska regler

Yle är först i världen med teknologin som krävs för en smart nyhetsrobot. Du kan också meddela Voitto vilken typ av nyheter du vill ha aviseringar om.

- Digitala tjänster har blivit allt mer personliga, och vi vill kunna betjäna vår publik så bra som möjligt, i enlighet med Yles journalistiska värderingar och mission. Det här är den första versionen av Voitto-assistenten och den kommer aktivt att utvecklas tillsammans med användarna. Syftet är att skapa upplevelser som visar nya saker och öppnar nya perspektiv för användarna, berättar Koponen.

Voitto-roboten har tidigare provat på att skriva sportnyheter, också på Svenska under namnet Victoria. Och den har också gjort korta valnotiser.

Nu då Voitto ger rekommendationer skapas algoritmerna så att de följer Yles etiska regler. Allt innehåll som rekommenderas har gått igenom Yles normala praxis för publicering, poängterar Yles etiska chef Timo Huovinen.

kolme keskustelevaa hahmoa
kolme keskustelevaa hahmoa samtal

Kommentarer också i Nyhetskollen

Samtidigt som Nyhetskollen blivit smartare har den också blivit mer social. I Androidversionen av applikationen går det nu att kommentera artiklarna på samma vis som på Svenska.yle.fi.

Kärnan i Nyhetskollen är att sträva till att man inte går miste om det innehåll som intresserar mest. Och många gånger kan diskussionerna under artiklarna vara det innehåll man vill följa med.