Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Merkel hoppar av som partiordförande för att kunna fortsätta som kansler

analys av johnny
analys av johnny Angela Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel drar nu slutsatser av valen i Bayern och Hessen, som var katastrofala för hennes CDU. Merkel lät i dag meddela att hon inte ställer upp för omval då CDU väljer ordförande i början av december.

Det hann inte gå många timmar. På söndag kväll klarnade det att kristdemokraterna hade gjort ett uruselt resultat i Hessenvalet. På måndag morgon kom förbundskansler Angela Merkel med budet som det sedan länge hade spekulerats kring.

Merkel vill inte längre fortsätta som ordförande för kristdemokraterna, men däremot som tysk förbundskansler fram till valet 2021.

Efter det vill Merkel enligt egna ord lämna politiken helt och hållet.

Att beskedet kom så här snabbt efter Hessenvalet hänger framför allt ihop med att Merkel nu vill undvika en flera veckor lång utdragen diskussion om hennes möjligheter att fortsätta som partiledare.

En diskussion som ytterligare skulle skada hennes parti och hennes regering, men framför allt hennes ambitioner att klamra sig fast vid förbundskanslersposten.

I de senaste opinionsmätningarna har Merkels CDU ett stöd på omkring 25 procent, vilket är snudd på katastrof med tanke på att partiet ännu i förbundsdagsvalet i fjol nådde upp till nästan 33 procent.

Och då ska man samtidigt komma ihåg att redan förbundsdagsvalet var ett bittert nederlag för kristdemokraterna.

Där som partiledaren Merkel tidigare har setts som en tillgång i vilken valkamp som helst, har i synnerhet nu valet i Hessen gjort det helt tydligt att förbundskanslern och hennes regeringspolitik är en allt större belastning för partiet.

Vill hålla i trådarna

Egentligen skulle omvalet av Merkel ske i samband med CDU:s partidag i Hamburg i början av december.

Tidigare i år har Merkel visserligen sagt att hon ser att ordförandeskapet och förbundskanslerskapet hänger ihop, men nu är hon av taktiska skäl tydligen redo att backa på den här punkten.

Det som Merkel nämligen med största sannolikhet eftersträvar är att fortsättningsvis kunna kontrollera skeendet och inte i något skede se sig själv stående inför en snöplig avgång, tvingad till det av yttre omständigheter.

Genom att redan nu meddela att hon inte ställer upp för omval kan hon också lättare vara med och påverka när det gäller den kommande efterträdaren på posten.

CDU:s nuvarande generalsekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer har redan länge setts som en möjlig efterträdare till Merkel och hon gäller också som förbundskanslerns favorit.

Strax efter att Merkel meddelade om sina planer passade också Kramp-Karrenbauer på att meddela om att hon ställer upp i ordförandevalet.

Och att hon är intresserad är rätt så självklart. Att ha hand om partiledarskapet inom CDU brukar vanligtvis betyda att man i något skede kan titulera sig förbundskansler.

Så gick det också när Angela Merkel valdes till CDU-ordförande för 18 år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes