Hoppa till huvudinnehåll

Det är ganska vanligt med nedskräpade tomter i Lovisa – miljövården har en lång lista på ställen att besöka

Gammal bil och gräsmaskinsdäck
Illustrerande arkivbild. Gammal bil och gräsmaskinsdäck Bild: Yle/Fredrika Sundén hattula i borgå

Miljövårdssekreterare Heidi Lyytikäinen berättar att det tyvärr är ganska vanligt med nedskräpade tomter i Lovisa. Det handlar oftast om att man har avfall på sin gård eller farligt avfall som till exempel spillolja i öppna kanistrar som sedan kan rinna ut på marken. Också skrotbilar finns det gott om.

Byggnads- och miljönämnden i Lovisa behandlar på torsdagen ett fall som gäller en stökig och ostädad tomt med flertalet skrotbilar.

Miljövårdsinspektören har inspekterat stället flera gånger, men trots uppmaningar har ägaren inte snyggat upp stället.

Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda.
Illustrerande arkivbild. Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda. Bild: YLE/Pia Johansson olagliga soptippar

Miljövårdsinspektören har konstaterat att det finns brister i lagringen av både fast och flytande avfall på tomten.

Spillolja och bilbatterier har förvarats utomhus i tunnor eller direkt på marken och avfall har bränts på olika ställen.

Dessutom hittades flera oljefläckar på marken.

Miljövårdssekreterare Heidi Lyytikäinen, hur vanligt är det att staden måste ingripa i fall där en tomt eller gårdsplan är för ostädad?

–Tyvärr är det ganska vanligt, vi har flera motsvarande fall som snurrar på, men de slutar för det mesta lyckligt så att den som vi ger uppmaningar åt gör någonting åt saken och får det uppsnyggat. Men att man måste gå så långt som förvaltningstvång och hota med vite är mera sällsynt, sådana fall har vi inte så ofta.

En del städar upp snabbt, andra struntar i det

Enligt Lyytikäinen handlar det ofta om att man har avfall på sin gård eller farligt avfall som spillolja i öppna kanistrar. Oljan kan sedan rinna ut på marken.

Skrotbilar kan också läcka olja så att marken eller till och med grundvattnet blir förorenat.

Heidi Lyytikäinen sitter på en mossbeklädd sten
Heidi Lyytikäinen. Arkivbild. Heidi Lyytikäinen sitter på en mossbeklädd sten Bild: Yle/Lone Widestam lyytikäinen

Hur folk reagerar på stadens uppmaningar att städa varierar ganska mycket.

– En del reagerar snabbt och städar effektivt upp medan andra tycker att det är onödigt att vi ingriper och att det som de har på sin gård inte är avfall, och då får man diskutera den frågan.

Men för det mesta tar folk till åtgärder inom utsatt tid.

Grannar anmäler stökiga tomter

Om en fastighetsägare inte åtgärdar saken och städar bort skrotet och avfallet från sin tomt efter flera uppmaningar och tidsfrister så kan staden utdöma böter.

Om personen betalar böterna får man bara börja hela processen från början med att man uppmanar och ålägger förvaltningstvång.

– En sådan runda kan ta flera år, så det är en ganska besvärlig process men det är den som staden har att jobba med, konstaterar Lyytikäinen.

I samband med olika inspektioner brukar staden få vetskap om tomter som är för nedskräpade, men staden får också in anmälningar från grannar eller allmänheten.

– Vi har en ganska lång lista på sådana ställen som folk har anmält om och i någon sorts prioriteringsordning tar vi itu med dem.

Läs också