Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors satsar på idrott och invandring – ”Integrering på svenska ska vara en realistisk möjlighet”

Människor i grupp.
Integration på svenska ska bli ett realistiskt alternativ. Människor i grupp. Bild: Yle/ Hilppa Hyrkäs, Derrick Frilund människor,gemenskaper,utanförskap,Utanför,samvaro,gäng,integrering

Helsingfors stadsstyrelse vill integrera flera invandrare på svenska. På måndagen godkände stadsstyrelsen en budget som bland annat innehåller en ny svenskspråkig invandrarkoordinatorstjänst. Det har redan länge funnits ett behov för en sådan person, säger Marcus Rantala (SFP).

- Vi (SFP) har länge talat om att det finns ett behov av en person på en övergripande strategisk nivå som ser till att integrering av invandrare på svenska i Helsingfors fungerar, säger Rantala.

Marcus Rantala poserar framför en rad flaggstänger. Dimma i bakgrunden.
Marcus Rantala. Marcus Rantala poserar framför en rad flaggstänger. Dimma i bakgrunden. Bild: Yle / Ted Urho Marcus Rantala

Redan nu finns en tjänst i utbildningssektorn. Den nya tjänsten ska placeras på stadskansliet.

Med tjänsten vill man garantera att integration på svenska i Helsingfors är ett realistiskt alternativ, inte bara en teoretisk möjlighet. Staden vill locka flera invandrare till integrering på svenska.

- Tyvärr har den stigen i dagens läge inte varit öppen för särskilt många. Vi har allt för många gånger sett att det alternativet inte existerar. Integrering på svenska i Helsingfors är i dag inte speciellt utbrett, det handlar om väldigt få individer, säger Rantala.

Varför vill Helsingfors att fler invandrare integreras på svenska?

- Dels handlar det om att en del av invandrarna har kommit till Sverige eller Österbotten innan de hamnat här, och svenskan den vägen har blivit närvarande för dem.

En annan orsak, säger Rantala, är att det kan vara lättare att lära sig svenska.

- För det tredje så är det i en tvåspråkig stad och ett tvåspråkigt land viktigt att man kan integreras på båda språken. Det öppnar nya dörrar, säger Rantala.

Staden satsar på idrott – Drumsö får konstisbana

Under det kommande året vill staden också satsa på idrott – i budgeten reserveras 2,5 miljoner till idrottsanläggningar i staden.

Hur pengarna exakt fördelas är upp till kultur- och fritidsnämnden, men i budgetförslaget har Drumsös behov lyfts fram.

- Det har efterlysts en konstisbana på Drumsö, så på det sättet är det välkommet.

Målet är att ungefär 10 idrottsprojekt kring skolor ska startas upp nästa år.

- När du har näridrottsplatser så är det enkelt att motionera och hålla konditionen uppe. På lång sikt sparar vi pengar, det är ett förebyggande arbete, konstaterar Rantala.

Också sektorn för fostran och utbildning får tilläggsanslag, och barnträdgårdslärarnas löner höjs.

Helsingfors stadsstyrelse godkände förslaget till budget för 2019. Stadsfullmäktige behandlar budgeten på sitt sammanträde den 14 november.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen