Hoppa till huvudinnehåll

Högernationalisten Bolsonaro är Brasiliens nye president – både stor fest och sorg på gatorna i Brasilien

Anhängare till Bolsonaro firade hans seger på Paulista Avenue i Sao Paolo.
Anhängare till Bolsonaro firade hans seger på Paulista Avenue i Sao Paolo. Anhängare till Bolsonaro firade hans seger på Paulista Avenue i Sao Paolo. Bild: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jair Bolsonaro,Brasilien

Med omkring 56 procent av rösterna vann segertippade Jair Bolsonaro den andra omgången i presidentvalet mot Arbetarpartiets Fernando Haddad. Nu gäller det för Bolsonaro att leva upp till sina vallöften om att få ordning på ekonomin och få ett slut på korruption och kriminalitet.

Rätt snart efter att vallokalerna stängt kunde landets högsta valmyndighet meddela att saken var klar. Då 94 procent av rösterna hade räknats hade 55.54 procent av rösterna gått till Jair Bolsonaro och 44.46 procent till Fernando Haddad.

I ett tal strax efter sin seger lovade Bolsonaro att styra Brasilien enligt bibeln och grundlagen.

- Vi kommer att ändra Brasiliens öde tillsammans, sade han.

En anhängare firar med pappfigur som föreställer Bolsonaro.
En anhängare firar tillsammans med en pappfigur som föreställer Bolsonaro. En anhängare firar med pappfigur som föreställer Bolsonaro. Bild: EPA-EFE/JOEDSON ALVES Jair Bolsonaro

Bolsonaro sade också att Brasilien inte kan fortsätta att flirta med socialismen och kommunismen.

Vänsterpresidenter har styrt Brasilien åren 2003-2016.

Gator och torg i Brasilien fylldes av firande människor då Bolsonaros seger var klar, men det uppstod också en del bråk mellan anhängare och motståndare till Bolsonaro. På en del håll skingrades motdemonstanter av polis och på andra håll sågs tröstlösa anhängare till Arbetarpartiet stå och gråta.

En anhängare till Arbetarpartiet gråter över Bolsonaros seger i presidentvalet.
En anhängare till Arbetarpartiet gråter över Bolsonaros seger i presidentvalet. Bild: AFP / Lehtikuva Jair Bolsonaro

Motståndare ska "lämna landet eller sättas i fängelse"

63-årige Bolsonaro är en verkligt polariserande figur. Så sent som under den gångna veckan sade han om sina motståndare i Arbetarpartiet att "de måste lämna landet eller sättas i fängelse".

Frågan är hur han ska lyckas ena landet efter den valkampanj han fört.

Bolsonaro har suttit i parlamentet sedan 1991 för högerpartiet PSL (Socialliberala partiet) och under alla år profilerat sig med nedsättande kommentarer om ursprungsbefolkningen, om kvinnor, svarta och homosexuella.

Den före detta militären har också hyllat landets forna militärdiktatur och tortyren som metod.

Utmaningarna är många och svåra

Enligt många bedömare bottnar sig Bolsonaros rätt plötsliga framgång i att han lyckades få presidentvalet att handla om korruption och utmåla sin motkandidat Haddad som korrupt.

Arbetarpartiets ledning, men egentligen hela det brasilianska politiska etablissemanget har blivit indraget i stora korruptionshärvor under de allra senaste åren.

Bolsonaro har lovat sätta stopp för korruptionen, men han har egentligen inte förklarat hur det riktigt ska gå till att göra slut på den politiska kohandeln i landet.

Den andra frågan som Bolsonaro ridit på är den svåra kriminaliteten. Förra året mördades uppemot 64 000 människor i Brasilien.

Bolsonaro har lovat råda bot på det problemet genom att lätta på vapenreglerna så att alla som vill kan beväpna sig, ge poliserna rätt att skjuta först och fråga sen och han är också en stor förespråkare för dödsstraff.

Anhängare till Bolsonaro firar Rio de Janeiro.
Anhängare till Bolsonaro firar Rio de Janeiro. Anhängare till Bolsonaro firar Rio de Janeiro. Bild: AFP / Lehtikuva Jair Bolsonaro

Vad gäller den ekonomiska krisen, så vill Bolsonaro hjälpa upp ekonomin åtminstone genom privatiseringar.

För omvärlden är Bolsonaros planer vad gäller Amazonas intressanta. De mäktiga boskapsuppfödarna i Brasilien har stött Bolsonaro för att han lovat att köra ner miljöministeriet och omvandla stora delar av regnskogen till betesmark och åkrar.

Källor: AP, Reuters, AFP, SR, Yle