Hoppa till huvudinnehåll

Hur klimatsmarta är vi åbolänningar egentligen? – Yle Åboland sänder direkt från Toppå avfallscentral

Andy Ödman, Marie Söderman och Lina Frisk sänder direkt från Toppå.
Andy Ödman, Marie Söderman och Lina Frisk sänder direkt från Toppå avfallsstation i Åbo. Andy Ödman, Marie Söderman och Lina Frisk sänder direkt från Toppå. Bild: Lotta Sundström / Yle avfallsstationer,Toppå avfallscentral

Yle Åboland direktsänder hela måndagens radiosändning från Toppå avfallstation i Åbo. Vår mobila radiostudio är på plats vid sorteringsstationen från halvsju på morgonen till tolv på dagen. Passa på att föra ditt avfall till sopstationen och hälsa samtidigt på våra studiovärdar.

I sändningen tar vi reda på hur mycket sopor som vi i Åboland och resten av Åbotrakten egentligen producerar. Vi tar reda på vad det är som slängs bort och vart alltihop hamnar till slut.

Vi gör också en avstickare till sorteringsstationen på Kimitoön och så får vi höra hur unga Åbobor tänker angående miljön och om de sorterar sina sopor.

Bil med släpvagn på avfallscentralen i Åbo.
Bil med släpvagn på avfallscentralen i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström byggavfall,avfallssortering,återvinning,avfall

Vår studio gästas givetvis av de miljöexperter som jobbar vid Toppå men också Julia Degerth besöker oss. Degerth är ett bekant namn i klimatdiskussionen då hon både föreläser och bloggar om hur vi i vår vardag kan tänka på miljön och vara klimatsmartare.

Det här och mycket mera hör du i Yle Vegas morgon och förmiddag på måndag.

Lyssna på vår sändning på frekvensen 101,4 eller via Arenan.

Yles ljusblå tält från en direktsändning bland återvunna hushållsmaskiner på Åbonejdens avfallssortering på Toppå.
Yles ljusblå tält från en direktsändning bland återvunna hushållsmaskiner på Åbonejdens avfallssortering på Toppå. Bild: Lina Frisk / Yle avfallssortering,avfallsstationer,Yle,direktsändningar,mikrovågsugnar,tvättmaskiner,hushållsmaskiner,åbonejdens avfallsservice

Lokalt Live

Vi direktsänder även en video från Toppå. Konceptet kallar vi Lokalt Live och videosnutten startar klockan 10.40 på svenska.yle.fi/aboland samt på arenan.yle.fi. Videoklippet kan du se även senare på dagen på vår webbsida.

Yle Åbolands redaktörer på plats vid Toppå är Marie Söderman, Andy Ödman, Lina Frisk och Lotta Sundström.

Så här kom artikeln om Toppåsändningen till

Den här artikeln baserar sig på den direktsändning som Yle Åboland har vid den stora avfallsstationen Toppå i Åbo.

Tidigare i höst gjorde FN:s klimatrapport oss påminda om hur illa vi människor sköter vår planet, samt att den globala uppvärmningen pågår i rask takt.

Vi på Yle Åboland diskuterade hur vi kunde uppmärksamma miljöhotet på ett konkret sätt, vi ville också höra vad ni som lyssnar på våra sändningar och läser våra artiklar tycker. Då föddes idén att bygga upp en tillfällig radiostudio vid Toppå avfallscentral.

Vid Toppå kan vi på plats och ställe se hur mycket sopor som kommer in till avfallsstationen, vad det är som slängs bort och vad som händer med avfallet till slut.

Vid Toppå arbetar flera personer som är experter på återvinning och på miljöfrågor. Med hjälp av dem och andra inbjudna gäster vill vi ta reda på hur klimatsmarta vi åbolänningar egentligen är och samtidigt kan vi ge tips om hur vi kan göra vår vardag mer miljövänlig.

Vi anser att miljöfrågor är viktiga vi upplever att våra lyssnare och läsare tycker likadant.

Denna redogörelse är ett led i kampanjen Ansvarsfull journalistik.


Läs också