Hoppa till huvudinnehåll

Istanbuls flygplats öppnade – ska bli störst i världen

En bild på människor som går på en flygplats, färgskalan är grå.
När flygplatsen är fullständigt klar år 2028 förväntas den vara hela 76 kvadratkilometer stor. En bild på människor som går på en flygplats, färgskalan är grå. Bild: EPA Istanbul,Turkiet,flygplatser,personal,flygplatsterminal,istanbul international airport

På måndag invigdes Istanbuls flygplats i Turkiet. Flygplatsen förväntas bli världens största då allt står klart år 2028.

Flygplatsen är ett av president Recep Tayyip Erdogans stora projekt och kostar över tio miljarder euro. Målet är att den ska bli en global knutpunkt som sammanlänkar Europa, Asien och Afrika.

En bild på ett flygfält. På bilden syns gråa byggnader och platt, sandigt landskap.
Flygplatsen Istanbul Airport har fått sitt namn efter staden Istanbul, vars namn också är ett viktigt varumärke för landet, sade president Erdogan under invigningen. En bild på ett flygfält. På bilden syns gråa byggnader och platt, sandigt landskap. Bild: EPA Istanbul,Turkiet,flygplatser,personal,flygplatsterminal,istanbul international airport

I dagsläge kommer det att gå flyg från Istanbuls flygplats till fem destinationer. Den första flygfärden bär av till huvudstaden Ankara på onsdag.

En bild på turkiets president Erdogan som åker i en liten taklös bil på en flygplats. Brevid honom sitter hans fru.
President Erdogan med sin fru Emine bekantade sig med den nya flygplatsen. En bild på turkiets president Erdogan som åker i en liten taklös bil på en flygplats. Brevid honom sitter hans fru. Bild: EPA Istanbul,Turkiet,flygplatser,personal,flygplatsterminal,Recep Tayyip Erdogan,Erdogan,president erdogan

I slutet av året hoppas man ändå kunna lägga till fler destinationer, då flygplatsen ska vara redo att vara i full användning.

Det är inga små mål som man hoppas uppnå. Från och med slutet av året hoppas man kunna räkna med 90 miljoner resenärer på årsbasis.

Karta över Istanbul och stadens flygplatser.
Istanbul har redan sen tidigare två internationella flygplatser: Atatürk och Sabiha Gökçen. Karta över Istanbul och stadens flygplatser. Bild: Yle / Google kartor,Istanbul

Om tio år, då alla byggarbeten är slutförda, förväntas 200 miljoner människor besöka flygplatsen årligen.

Det är nästan dubbelt fler än antalet passagerare som i dag rör sig på världens största flygplats, Hartsfield-Jackson i Atlanta i USA.

En bild från en flygplats i Turkiet - på bilden syns gräs och gråa byggnader.
. En bild från en flygplats i Turkiet - på bilden syns gräs och gråa byggnader. Bild: EPA Istanbul,Turkiet,flygplatser,personal,flygplatsterminal,istanbul international airport

Dåliga arbetsförhållanden på flygplansbygget

Tidigare rapporterade Svenska Yle om hur arbetare jobbat under dåliga förhållanden för att få klart flygplatsen i tid till invigningen.

Enligt icke-statliga organisationer har närmare 40 personer dött i samband med byggarbetena på flygplatsen under de senaste tre åren.

Enligt Human Rights Watch ska 31 arbetare ha skadats efter att de ordnat en protest mot de dåliga arbetsförhållandena.

Enligt fackförbund deltog hundratals arbetare i protesterna och många arresterades i samband med att turkiska myndigheter stoppade protesterna.

I sitt invigningstal tackade president Erdogan arbetarna.

Källa: STT, AFP