Hoppa till huvudinnehåll

Joni Stenström vet vad som krävs för att komma till OS i Tokyo: "Jag måste skjuta riktigt bra"

Porträttbild på Joni Stenström.
För Joni Stenström är skyttesäsongen 2019 väldigt viktig. Porträttbild på Joni Stenström. Bild: Bubi Asplund / Yle skytte,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Raseborgs skyttar,joni stenström

Ekenässkytten Joni Stenström, 23 år, har redan länge haft OS i Tokyo 2020 som sitt huvudmål. Det målet har han inte släppt fast VM i Korea i september gick enligt planerna.

Ekenäsbon Joni Stenström har sysslat med skytte i 18 år. Han säger att det fortsättningsvis är intressant.

- Det kommer hela tiden nya vinklar för hur man kan se på den här sportgrenen.

Det kommer också nya mål under resan. Det följande stora målet är OS i Tokyo år 2020. Tokyo är ett mål Stenström haft redan länge.

Stenström vet vad han ska göra för att uppnå det målet.

- Jag måste skjuta riktigt bra.

Endast ett fåtal platser

Han säger att det är en tuff och aningen komplicerad uppgift att ta en plats i det finländska OS-laget till tävlingarna år 2020 i Japans huvudstad Tokyo.

- Det delas ut endast ett fåtal platser och de platserna kommer på basen av världscups- eller stortävlingar. Det finns ingen ranking som avgör vem som får vara med, det finns inte heller några resultatgränser, förklarar han.

För att ha en chans att få en OS-plats måste man komma bland de tio bästa i världscupen och i EM-tävlingarna säsongen 2019, säger Stenström.

- Fast man klarar det är det inte säkert att man kommer med.

Fortsatt utveckling

Han säger att den form han för tillfället har inte räcker för att ta en plats i OS.

- Enligt min träningsplan ska jag fortsätta att utvecklas och utvecklas jag lika mycket som jag gjorde den här säsongen ska jag vara på en sådan nivå att det borde räcka till.

- Det ligger mycket hårt jobb framför ännu.

Miniatyrgevär tre gånger 40 skott är Stenströms starkaste gren och det är också i den grenen han siktar på en OS-plats.

Vad gäller skolan så har jag kanske inte så bra självdisciplin, men då det gäller träning så har jag det― Joni Stenström

Han säger att han har en rätt hög arbetsmoral vad skytte beträffar.

- Vad gäller skolan så har jag kanske inte så bra självdisciplin, men då det gäller träning så har jag det. Har jag en träning inbokad så tränar jag då.

- Fast skytte kanske utåt sett inte verkar så intressant så är jag nog väldigt inspirerad.

Han tränar skytte fyra till sju gånger i veckan. Utöver håller han sig fysiskt i skick genom att gå på gym, länka, cykla och simma.

Gick inte som planerat i VM

Säsongen 2018 är över och Joni Stenström är inte helt nöjd med den. Trots att han utvecklades mycket under året blev VM-tävlingarna i Korea i september en besvikelse.

- Det gick inte som planerat i de tävlingarna. Jag missade lite i förberedelserna och var inte av bästa slag då jag borde ha varit det.

Följande tävlingssäsong kör i gång så småningom och under 2019 finns bland annat två EM-tävlingar och universiaden på programmet.

Artikeln korrigerad 30.10 klockan 13.35. Joni Stenström är 24 år gammal.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland