Hoppa till huvudinnehåll

"Karleby stad driver bort Brudskärsborna" – staden tjänar tre miljoner på att sälja arrendetomter

Anna Nurmi-Lehto.
Priset är för högt för att köpa loss sin fritidstomt, så högt att gamla Brudskärsbor drivs bort, säger Anna Nurmi-Lehto. Anna Nurmi-Lehto. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Karleby,porträtt,Brudskär,anna nurmi-lehto

Sommarstugeön Brudskär i Karleby ska bli bostadsområde och stugägarna måste köpa loss sina arrendetomter om de vill bli kvar på ön. Men priset är för högt, så högt att gamla Brudskärsbor drivs bort, säger Anna Nurmi-Lehto.

Familjen Nurmi-Lehto vill gärna bygga sitt framtida hem på Brudskär. Platsen är Annas pappas hem och här har hon själv vuxit upp. Därför är Nurmi-Lehto glad över möjligheten till åretruntboende.

- Vi drömmer om att bygga vårt hem här och därför var vi glada över att planläggningen gick framåt, säger Anna Nurmi-Lehto.

Men så kom kallduschen, priset.

Drygt 70 000 euro skulle det kosta att lösa in den tomt där familjen har sin stuga. Kruxet är att tomten är obyggbar i befintligt skick.

Frågan är nu om familjen kan förverkliga sin dröm. På måndag tar Karleby stadsstyrelse ställning till tomtpriserna.

Brudskär i Karleby.
Väg på Brudskär. Brudskär i Karleby. Karleby

Går inte att bygga på tomten

Brudskär är så låglänt att hela tomten måste höjas och skyddas mot översvämning. Anna Nurmi-Lehto beräknar att det skulle kosta ungefär 120 000 euro innan familjen ens kan börja bygga hus på tomten.

- Då har vi därutöver redan betalat för att köpa den gamla stugan som står på tomten och även betalat för att överta arrenderätten, säger Nurmi-Lehto.

Det handlar om stora pengar för en småbarnsfamilj säger Nurmi-Lehto. På ön finns också många pensionärer, hur ska de ha råd?, frågar sig Nurmi-Lehto.

Låglänt strandlinje på Brudskär.
Låglänt strand på Brudskär. Låglänt strandlinje på Brudskär. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Karleby,Brudskär (ö i Finland, Mellersta Österbotten)

Den som vill fortsätta att vara sommarboende på Brudskär kan fortsätta att arrendera sin tomt i ytterligare fem år. Men sen är det slut.

- Den lösningen skulle kosta familjen omkring 400 euro i månaden, för ett sommarhus där man är någon månad om året. Och efter fem år har man ingenting och får gå härifrån tomhänt, säger Nurmi-Lehto.

Om stugägarna inte vill eller kan betala för sin tomt löser staden in de byggnader som finns på tomten.

- Jag tycker att det ska få finnas både stugor och egnahemshus på Brudskär. Men så som förslaget ser ut i dag kommer många att drivas bort härifrån, säger Anna Nurmi-Lehto.

Så som förslaget ser ut i dag kommer många att drivas bort härifrån― Anna Nurmi-Lehto

Lika dyra som byggklara strandtomter

Ön Brudskär sammanbinds med fastlandet av en bro, som invånarna själva betalat. Här har många familjer vistats i generationer och de har själva bekostat vägar, vatten, muddringar och all befintlig infrastruktur.

Ändå är tomtpriset nästan lika högt som för strandtomterna på bostadsmässoområdet. De tomterna var klara att byggas på när de såldes och staden har ordnat med bryggor, vägar och övrig infrastruktur.

På bostadsmässoområdet kostade en strandtomt i medeltal 88 000 euro och tomterna var i medeltal 1 260 kvadratmeter stora.

Bostadsmässoområdet i Karleby.
Bostadsmässan i Karleby. Bostadsmässoområdet i Karleby. bostadsmässor,Karleby

På Brudskär föreslås tomterna kosta 65 euro per kvadratmeter. En tomt på 1 260 kvadratmeter skulle kosta knappt 82 000 euro. Då har du en tomt som det inte går att bygga på.

- Staden säljer råmark till strandtomtspriser, säger en tidigare Brudskärsbo.

Svårare fråga än budgeten

Anna Nurmi-Lehto säger att frågan även på så sätt är annorlunda än om staden skulle sälja tomter på ett nytt bostadsområde.

- Vi är ju redan här, säger Anna Nurmi-Lehto.

Frågan är också om bara välbeställda ska ha råd att bo vid stranden i Karleby. I likhet med familjen Nurmi har många familjer vistats i generationer på Brudskär.

- Det är en svår fråga, just detta att familjer vistats på Brudskär i generationer. Det är en värre fråga än budgeten, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Mattila säger att man just därför ger Brudskärsborna möjlighet att arrendera tomterna i fem år till.

- Då hinner de fundera vad de vill göra med sin tomt och lösa den ekonomiska frågan, säger Mattila.

Stina Mattila.
Stina Mattila. Stina Mattila. Bild: Yle/Juha Kemppainen Karleby,mattila

Mattila säger att det vore enkelt om det fanns en tariff för vad tomterna ska kosta. Mattila vågar inte sia om hur det går när stadsstyrelsen ska ta beslut i frågan.

Både stadsdirektören och stadsstyrelsens ordförande Reino Herlevi (C) har kontaktats av Brudskärsbor som tycker att priset är för högt. Och av andra Karlebybor som tycker att staden säljer tomterna alldeles för billigt.

- Vad är rätt pris? Det är en jättesvår fråga. Men det lär finnas en liknande tomt till salu på Halkokari, den kostar omkring 200 000 euro. Folk kontaktar mig också för att de är arga över att vi säljer för billigt, säger Mattila.

Reino Herlevi säger att ett äldre par med arrendetomt på Brudskär hinner diskutera saken med sina barn.

- Det är ett förmånligt pris för en strandtomt och det är en bra placering. Man gör säkert en bra vinst om man senare vill sälja sin tomt, säger Herlevi.

Det är ett förmånligt pris för en strandtomt och det är en bra placering― Reino Herlevi

Staden vinner 3 miljoner

Staden satsade 3,4 miljoner i infrastruktur på bostadsmässoområdet. Tomtförsäljningen gav 3,2 miljoner euro, staden gick alltså back.

På Brudskär är det invånarna själva som tagit hand om sina arrendetomter, dragit vägar och byggt den bro som förbinder ön vid fastlandet.

Efter den nya planläggningen ska staden satsa 800 000 euro i lätt infrastruktur. Tomtförsäljningen beräknas ge 3,9 miljoner euro. Det skulle ge Karleby stad en vinst på tre miljoner.

Bostadslån på en halv miljon

Familjen Nurmi-Lehtos önskan att få bo på Brudskär stark. Men frågan är om det är genomförbart. Anna Nurmi-Lehto säger att familjen skulle ha ett bostadslån som närmar sig en halv miljon euro innan huset står klart.

För närvarande är Anna Nurmi-Lehto föräldraledig med parets son och hennes make har ett tillfälligt arbete.

- Hur skulle vi få ett så stort lån? Och vill och vågar vi satsa så mycket pengar i vårt boende, vad blir det då kvar att leva på?, säger Anna Nurmi-Lehto.

Bron till Brudskär.
Bron till Brudskär. Bron till Brudskär. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Karleby,Brudskär (ö i Finland, Mellersta Österbotten)

Beslut om planläggning

Stina Mattila säger att staden måste ta ett beslut i frågan. Det finns ett fullmäktigebeslut på att området ska planläggas också för åretruntboende.

- Någonting måste ske. Men jag vågar inte ens sia om hur det kommer att gå. Diskussionerna är livliga och nu tar styrelsen ställning till prisförslaget, säger Mattila.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten