Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheterna i Moskva ville förbjuda en minneshögtid för kommunistterrorns offer, men böjde sig för ovanlighetens skull inför massiva krav av aktivister

Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva.
Solovetsk-stenen är en minnesplats för kommunistterrorns offer. Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva. Bild: Yle / Kerstin Kronvall Moskva,Memorial

Redan i många år har människorättsorganisationen Memorial ordnat en aktion som kallas Vozvrasjenie imjon, återbördande av namn, vid Solovetsk-stenen som ligger strax intill säkerhetstjänstens ryktbara högkvarter Lubjanka.

Stenen har hämtats till Moskva från ön Solovetsk i Vita havet. Där fanns ett fångläger.

Nu är stenen en minnesplats för de miljoner människor som mördades eller omkom i Gulag, alltså det sovjetiska nätverket av fångläger.

Överraskande besked om förbud

Bara tio dagar före årets minneshögtid meddelade myndigheterna i Moskva att ingen högtid kan ordnas eftersom det pågår gatuarbeten på platsen.

Arrangörerna uppmanades ställa in eller flytta aktionen. Det här väckte en storm av protester.

Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva.
Människor väntade allvarligt på att få delta i aktionen. Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva. Bild: Yle / Kerstin Kronvall Moskva,Memorial

Professor Andrej Zubov säger att han och många andra meddelade att de kommer till platsen oberoende om de får lov eller inte.

- Om vi hade blivit tagna av polisen skulle det ha varit ett lågt pris att betala i jämförelse med vad kommunistterrorns offer råkade ut för, säger Zubov.

Långa köer innanför höga staket

Moskvas beslutsfattare ändrade sig och slutligen tilläts minnesaktionen. Men området kring Solovetsk-stenen gärdades in av höga plåtstaket.

De som körde förbi på gatan kunde därför inte se de långa köer som ringlade fram till mikrofonen där de kunde läsa upp namn.

Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva.
Kön blev allt längre under dagens lopp. Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva. Bild: Yle / Kerstin Kronvall Moskva,Memorial

Många höll blommor och tända ljus i händerna och Memorial stack till dem papper med uppgifter om offer vars namn skulle läsas upp.

Många lade till uppgifter om sina egna anhöriga som också fallit offer för terrorn.

I år var det också många som krävde att dagens politiska fångar i Ryssland ska friges.

Också unga vill minnas historiska fasor

Trots att det var måndag och arbetsdag för många kom det hela tiden nya människor till Solovetsk-stenen. Både äldre och yngre ville vara med.

Väninnorna Sonja Gendina och Ira Radei är så unga att de själva inte har några minnen av Sovjetunionen. Men de vet vad som hände då och tycker att det är viktigt att minnas det.

- Jag hade släktingar som hörde till offren, det måste man komma ihåg, säger Ira.

Sonja har varit med redan under flera år. Då hon läser upp namnet på offer tänker hon inte på hur hon själv har det, utan på deras lidande.

Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva.
Till de yngre deltagarna i minneshögtiden hörde Ira Radei (vid mikrofonen) och Sonja Gendina (bakom Ira). Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva. Bild: Yle / Kerstin Kronvall Moskva,Memorial

Miljontals namn

Aleksandra Polivanova är en av arrangörerna, hon arbetar på Memorial. För henne känns det som en seger att minneshögtiden kunde genomföras just på den här platsen.

Hon och några andra aktivister lyckades dessutom dra nytta av staketet som myndigheterna reste.

De hängde en utställning av foton från Sovjetiska fångläger på staketet.

- Vi är här, aktionen blev av och namnen ljuder, säger Polivanova med ett leende.

Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva.
Aktionen stängdes in av staket, i bakgrunden reser sig säkerhetstjänstens byggnad. Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva. Bild: Yle / Kerstin Kronvall Moskva,Memorial
Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva.
En utställning av foton från fångläger prydde staketet. Minneshögtid för kommunistterrorns offer i Moskva. Bild: Yle / Kerstin Kronvall Moskva,Memorial

Ursprungligen hade Memorial för avsikt att se till att alla som blivit avrättade i Moskva skulle få sina namn upplästa.

Nu har det visat sig vara en omöjlig uppgift. Namnen är så många och så många av deltagarna vill också varje år upprepa namnen på sina anhöriga som föll offer för terrorn.

- Det viktiga är att namnen återbördas, om vi inte kan läsa upp allas namn är det trots allt en symbolisk handling, säger Polivanova.

Också på andra orter i Ryssland ordnas liknande aktioner antingen den 29 eller den 30 oktober, dagarna för hedrandet av kommunistterrorns offer.