Hoppa till huvudinnehåll

Pohjalainen: Fusionerat Vasa och Korsholm kunde få jättefullmäktige – största i landet

Lars-Erik Gästgivars (SFP), styrelseordförande i Korsholm.
Alla fyra alternativ är dåliga, säger Lars-Erik Gästgivars (SFP), kommunstyrelseordförande i Korsholm. Lars-Erik Gästgivars (SFP), styrelseordförande i Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,lars-erik gästgivars

Ett sammanslaget Vasa och Korsholm kunde få den största fullmäktigeförsamlingen i hela Finland. Det skriver Pohjalainen i dag. Efter kommunalvalet 2021 är det ändå sannolikt att fullmäktiges storlek skulle krympa betydligt.

En av de saker som man diskuterar i fusionsförhandlingarna är hur ett sammanslaget fullmäktige för Vasa och Korsholm skulle se ut. Om tidtabellen håller och en fusion blir av skulle Vasa och Korsholm slås samman 1 januari 2020. Då skulle det vara över ett år kvar till nästa kommunalval.

Fusionskoordinator Olavi Kaleva har föreslagit att man helt enkelt slår ihop de nuvarande fullmäktigeförsamlingarna. Det skulle innebära ett jättefullmäktige med 102 ledamöter. SFP skulle ha över hälften av platserna, nämligen 53 stycken.

Olavi Kaleva talar på mötet om planerna för en fusion mellan Vasa och Korsholm.
Fusionskoordinator Olavi Kaleva. Olavi Kaleva talar på mötet om planerna för en fusion mellan Vasa och Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus fusion,Korsholm,Vasa,Olavi Kaleva

"Fyra dåliga alternativ"

Det finns också några andra alternativ. Ett är att ordna förtida kommunalval i Vasa och Korsholm hösten 2019. I så fall skulle ett nytt fullmäktige kunna ta vid när den nya kommunen uppstår.

Ett annat är att skjuta upp en eventuell fusion med ett år och ordna förtida kommunalval hösten 2020. Ett tredje alternativ är att på något sätt minska nuvarande fullmäktigeförsamlingar.

Inget av dessa alternativ är utan problem och lockar inte politikerna.

- Vi hade fyra dåliga alternativ, men vi har i förhandlingarna kommit fram till att ett stort fullmäktige under en övergångsperiod är den bästa lösningen, säger Korsholms kommunstyrelseordförande Lars-Erik Gästgivars (SFP) i Pohjalainen.

Vasa fullmäktige.
När Vasa och Lillkyro slogs samman bestod den nya fullmäktigeförsamlingen av 67 ledamöter. Vasa fullmäktige. Bild: YLE/Filip Stén vasa fullmäktige

Inget drömscenario för SFP

Trots att SFP skulle få 53 av de 102 platserna är det långt ifrån en drömsits för partiet. De övriga partierna gillar inte tanken på ett potentiellt helt dominant SFP i fullmäktige, men eftersom SFP-gruppen i Korsholm är heterogen blir det knappast något verkligt problem, konstaterar Pohjalainen.

Svårare är frågan om en ny stadsstyrelse och nämndernas sammansättning. Först ska fördelningen mellan Vasa- och Korsholmsledamöter kommas överens om, därefter partierna.

Nämndmedlemmarna från Korsholm kan förväntas bestå i huvudsak av SFP:are. Det kan bli besvärligt inte minst för SFP:are från Vasa, men också för representanter för de andra partierna i Korsholm.

Efter kommunalvalet 2021 skulle fullmäktige få en mer hanterbar storlek. Kommunallagen säger att en stad av det sammanslagna Vasas och Korsholms storlek ska ha minst 51 fullmäktigeledamöter, men kommunen kan fritt bestämma att antalet ledamöter ska vara fler än så.