Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att hitta likasinnade i liten byskola men med hjälp av sociala medier kan det lyckas: "Det klickade genast när flickorna träffades"

Två systrar som sitter på sängen i deras rum
Daniela och Leona är systrar och trivs tillsammans men saknar vänner som är i samma ålder. Två systrar som sitter på sängen i deras rum Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,Gumbostrand,Daniela och Leona Backström

Rose-Marie Backström från Gumbostrand i Sibbo lade ut ett inlägg på sociala medier för ett par veckor sedan. I inlägget efterlyste hon vänner åt sin tolvåriga flicka Daniela Backström.

- Det är svårt att hitta vänner som är på samma nivå då klassen är liten, säger Rose-Marie.

Inlägget i Facebookgruppen Sibbo-Sipoo har fått många Sibbobor att reagera och även ta kontakt med Rose-Marie.

- Många kanske tycker att det är pinsamt att lägga ut ett sådant inlägg och såklart frågade jag Daniela om lov innan jag lade ut det. Men som förälder är det viktigt att visa att vi bryr oss, säger Rose-Marie.

Ett sätt att få vänner är att börja en ny hobby. Många som kommenterat har gett förslag på olika hobbyn men enligt Rose-Marie är det inte hobbyn som är poängen.

- Det kan hända att en flicka som spelar fotboll skulle komma bra överens med Daniela men eftersom Daniela inte gillar fotboll kan det hända att de två aldrig annars skulle träffas, säger Rose-Marie.

Redan fått en god vän på en kort tid

För Daniela var det okej att lägga ut inlägget och hon hade inte så höga förväntningar. Men det blev nervöst när hon skulle skicka det första textmeddelandet.

- Då började jag funderade på saker som att vad om hon inte tycker om mig eller om hon tänker att jag är ful, säger hon.

en flicka sitter och gör läxorna vid sitt skrivbord
På fritiden tycker Daniela om att rita och sjunga men hon satsar också mycket på skolan och läxor. en flicka sitter och gör läxorna vid sitt skrivbord Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,Gumbostrand,Daniela Backström

Så fort flickorna träffades visade de sig vara väldigt likasinnade och de kom jättebra överrens.

- De klickade genast när flickorna träffades och det slutade med att kompisen sov över hos oss, säger Rose-Marie.

Saknar vänner i egen ålder och delat intresse

Även familjens yngsta dotter Leona Backström har fått uppleva situationen att bli utanför och även hon känner ett behov av att få nya vänner.

- Det blir ofta grupper med tre och tre och jag blir alltid utanför så det känns som om jag måste hitta en yngre eller äldre att vara med, säger Leona.

Leona fyller snart tio år och går i årskurs fyra. På hennes klass finns det tio elever varav sju är flickor.

Rose-Marie tycker att det är viktigt att barnen har likasinnade vänner att få prata med om saker som inte går att prata med mamma om.

- Flickorna vet att de kan komma och tala med mig om allting men ibland kan det vara svårt att klaga åt mig om det är något jag sagt eller gjort, säger Backström.

Efterlyser grupper för flickor och pojkar i samma ålder

Innan Rose-Marie lade ut inlägget försökte hon få hjälp via skolan men det lyckades inte. Då beslöt hon att ta tag i saken själv.

Rose-Marie kontaktade skolkuratorn och psykologen och bad dem kontakta kommunen om att starta flick- och pojkgrupper.

- Hurdana grupper det skulle handla om har jag inte hunnit fundera på men tanken är att barnen skulle få träffas och umgås med andra barn i samma ålder, säger Rose-Marie.

en kvinna som sitter vid matbordet med en bärbar dator framför sig.
Rose-Marie Backström tog själv tag i saken då skolan inte kunde hjälpa. en kvinna som sitter vid matbordet med en bärbar dator framför sig. Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,Gumbostrand,rose-marie backström

Som svar fick Rose-Marie att kommunen inte har resurser i det här skedet.

- Behov finns eftersom många har kontaktat mig och sagt att det är bra att jag tagit upp saken och synd att ingen gjort något tidigare, säger Rose-Marie.

Efter intervjun med familjen tog Rose-Marie kontakt med Yle Östnyland och berättade att hon hade fått ett Wilma-meddelande om en flickklubb.

- Det kommer nu att bli en flickklubb för klass 5-6 på ungdomsgården Pleissi, säger hon.

Läs också