Hoppa till huvudinnehåll

”Svårt att slå OS-guld och VM-guld på hemmaplan” – men Iivo Niskanen vill ta en till VM-titel i vinter

Iivo Niskanen, OS 2018.
I februari tog Iivo Niskanen det första finländska OS-guldet i längdåkning sedan 1990-talet. Iivo Niskanen, OS 2018. Bild: All Over Press Iivo Niskanen

Iivo Niskanen har tagit de största tänkbara segrarna i karriären redan. Men oroa er inte, Finlands stjärnåkare är tänd på att försvara VM-guldet på favoritdistansen. ”Jag vill ha mästerskapsmedaljer i prisskåpet”, säger Niskanen.

Som 26-åring borde Iivo Niskanen rent fysiskt ha sina allra bästa år framför sig. Men det är onekligen så att Niskanen redan nu har uppnått så mycket att få i finländsk skidsport kan matcha honom.

– Det blir svårt att slå OS-guldet på femmilen och VM-guldet på hemmaplan, medger Niskanen.

Totalt har Niskanen fyra mästerskapsmedaljer på seniornivå – tre guld och ett brons. Trots att de två senaste säsongerna innehållit VM-guldet på femton kilometer klassiskt i Lahtis och OS-segern i Pyeongchang är han hungrig.

– Självklart finns det saker att uppnå resultatmässigt. Jag vill ha mästerskapsmedaljer i prisskåpet. Många vill ha guldet, men det är det som elitidrott handlar om.

"Vill hitta mina gränser"

Det är sällan som en finländsk idrottare får frågor om hur den har grävt fram ny motivation, men i fallet Iivo Niskanen är det ändå relevant.

Han lugnar ändå den blåvita publiken med mindre än en månad till världscuppremiären i Ruka.

– Jag kan inte påverka det andra gör, men jag har i många år försökt utveckla mig själv. Det finns inga hinder för att jag inte skulle ha högre kapacitet att nå resultat nu.

– Jag vill hitta mina gränser. Än så länge har jag inte nått en gräns där jag inte skulle utvecklas. Någon gång kommer det, men vi får vänta på det.

Iivo Niskanen efter VM-guldloppet 2017.
Niskanen sopade hem VM-guldet i förkrossande stil 2017. Iivo Niskanen efter VM-guldloppet 2017. Bild: EPA / Markku Ojala Iivo Niskanen

När man slår ner sig ner med vinterns VM-program är det omöjligt att blunda för vad som kommer att vara Niskanens huvuddistans. Han ska försvara sin VM-titel på femton kilometer klassiskt med intervallstart i Seefeld.

– Det är samma program som i Lahtis och det kan bli så att jag åker samma distanser.

Det skulle innebära intervallstarten, lagsprinten och stafetten. Dessutom kan femmilen i fristil vara aktuell.

Ökat träningen i fristil

Niskanen är en av världens bästa åkare i klassisk stil, men han har gjort ett nytt försök att bli bättre i fristil under försäsongen. I ren träningsmängd har han kört hundra timmar mer fristilsåkning jämfört med fjolåret.

– Fristilen blir aldrig lika bra som min klassiska åkning, men det är kul att se utvecklingen. Jag har lyckats skruva på det och kan åka kontrollerat under tuffare träningar. Vi jobbar på att teknikerna ska närma sig varandra.

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen ordnade försäsongens enda pressträff i Kuopio. Iivo Niskanen. Bild: Jesse Karjalainen/All Over Press Iivo Niskanen

Han har ett 23 dagar långt träningsläger på hög höjd i Livigno och Val Senales bakom sig. I motsats till det norska landslaget, där magsjuka härjade, kunde Niskanen träna som planerat.

– Jag tränade väldigt mycket. Fokus låg på grunduthållighet. Det fanns inget att klaga på.

– Min tanke under hela försäsongen har varit att inte begrava förmågan att göra resultat för djupt.

Vill vinna igen i Ruka

Om knappt två veckor inleder Niskanen tävlingssäsongen med lopp i finska cupen i Rovaniemi. I slutet av november står han på startlinjen i världscuppremiären.

Ruka har genom åren varit en favorit för Niskanen. Han har stått på pallen tre gånger på femton kilometer klassiskt och två av de gångerna (2014 och 2016) har han vunnit.

– Ruka har alltid passat mig bra och när det är premiär där ger det extra laddning.

Efter det kommer att Niskanen att åka till Lillehammer och Beitostölen de följande helgerna. Däremot är det oklart om han deltar i Tour de Ski vid årsskiftet. Touren innehåller många fristilslopp och sprinter.

– Jag borde köra allt i Norge, men tourprogrammet är inte optimalt. Allt är öppet.

Källor: Yle Urheilu, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport