Hoppa till huvudinnehåll

Akavas ordförande Sture Fjäder sitter kvar trots kritik

Sture Fjäder.
Akavas ordförande Sture Fjäder sitter kvar på sin post. Sture Fjäder. Bild: Lehtikuva Sture Fjäder

Akademikercentralen Akavas ordförande Sture Fjäder får stitta kvar på sin post. Akavas styrelse beslöt på tisdag eftermiddag att den har förtroende för Fjäder trots att han fått kritik för ett uttalande om att man kunde betala mindre lön till invandrare.

Akavas styrelse röstade på tisdag eftermiddag om att låta förbundsmötet ta ställning till om ordförande Sture Fjäder kan sitta kvar.

- Vi förde en öppen diskussion och vårt tydliga budskap är att Sture Fjäder åtnjuter styrelsens förtroende, sa Akavas viceordförande Jyrki Wallin strax efter mötet.

En klar majoritet av styrelsemedlemmarna ansåg sig ha förtroende för Fjäder. Fem förbund röstade för förslaget om låta förbundsmötet mäta förtroendet medan femton röstade mot.

Det är klart att jag nu bättre ska beakta att vi har en mångfacetterad medlemskår.― Sture Fjäder

Medlemsförbundens förtroende för Sture Fjäder har legat i vågskålen sedan förra veckan. Fjäder sa då i en intervju för Yle att invandrare kunde ha andra arbetsvillkor än finländare för att komma in på arbetsmarknaden. Han har själv efteråt bett om ursäkt för sitt uttalande.

Många viljor inom Akava

Flera medlemsförbund har reagerat starkt på Fjäders utspel. Akavas specialorganisationer, som bland annat representerar socialarbetarna, hörde till dem som ville mäta förtroendet för Fjäder.

- Jag är nöjd att vi nu har fört en grundlig diskussion inom Akava om jämställdhet och likabehandling i arbetslivet. Det förväntade sig våra medlemmar, sa specialorganisationernas verksamhetsledare Salla Luomanmäki efter styrelsens möte.

Sture Fjäder lovade själv tänka sig för bättre i fortsättningen.

- Men roll är att föra fram Akavas styrelses beslut i offentligheten. Och när vi har 36 medlemsförbund går det ibland så att några inte har samma åsikt som styrelsen. Men det är klart att jag nu bättre försöker ta i beaktande att vi har en mångfacetterad medlemskår.

- Jag uppskattar den öppna och kritiska diskussion som fördes i styrelsen idag. Vi måste bli bättre på att beakta att våra medlemmar är väldigt olika, sa Fjäder.

Fjäder ville inte idag ta ställning till om han ställer upp för omval år 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes