Hoppa till huvudinnehåll

Dags för Hajbo Epic Night Battle igen - årets spelhändelse för femmor och sexor

Barn som har kul på Hajbo Epic Night Battle 2017
Hajbo Epic Night Battle kommer igen! Barn som har kul på Hajbo Epic Night Battle 2017 Bild: Yle/Hajbo LAN-party,Internetspelande,Minecraft,HENB 2017

Vem är bäst på Minecraft? Vem regerar på juniorernas e-sportarena just nu? Den frågan ska besvaras 16-17 november när årets stora e-sporthändelse för alla femmor och sexor i Svenskfinland drar igång.

Hajbo Epic Night Battle är tillbaka!

Under veckoslutet 16-17 november möts två lag i en stor, intensiv och avgörande final: Södra Finland mot Österbotten, lag Syd mot lag Nord.

glada spelare ger tummen upp
Lagkaptenerna i lag Syd, Linus och Ola, ser fram emot finalen. glada spelare ger tummen upp Bild: Yle/Hajbo Minecraft,Internetspelande,LAN-party,hajbo epic night battle

Det är mycket som står på spel, det handlar om båda landsändarnas ära, heder och stolthet - och bara ett lag kan vinna den här fajten!

Som Stafettkarnevalen! Men det är e-sport det handlar om!

Finalen kan följas i sin helhet från och med fredag kväll på Yle Arenan - och på lördag även i direktsändning på Yle Fem.

Sändningstider:

  • fredag 16.11 kl. 21:00-00:00 på Yle Arenan
  • lördag 17.11 kl. 10:00-12:00 på Yle Arenan och på Yle Fem

I anslutning till den stora finalen ordnas också två lan-partyn - ett i Yles lokaler i Vasa och ett i Lagstads skola i Esbo.

Två stycken tjugomannalag

Finalen kryper allt närmare och det sjuder av aktivitet bakom kulisserna. Spänningen är olidlig! Hur ska det gå???

Under ett halvt års tid har ett fyrtiotal, redan utvalda, femte- och sjätteklassare från hela Svenskfinland hållit på och tränat och förberett sig.

lag Nord jublar och lyfter armarna
Lag Nord jagar den där rätta känslan, det gäller att tro att man ska vinna. lag Nord jublar och lyfter armarna Bild: Yle/Hajbo Internetspelande,Minecraft,LAN-party,hajbo epic night battle

De utvalda kommer ända från Söderkulla skola i Sibbo och tvärs över landet, inräknat Helsingforsregionen, Åbo, Vasa och så långt norrut som Lagmans skola i Jakobstad.

Lagkänsla och samspel

Förberedelsen är viktig. Det handlar om att hitta vägar att samarbeta, att kommunicera i stor grupp och att lära sig att fungera tillsammans som ett lag.

Det är ingen enkel sak att koordinera ett stort gäng med 20 spelare så att alla drar åt samma håll! Vad är lagets gemensamma strategi? Det kräver timmar av hjärnstorm och diskussioner för att komma överens om en linje.

Det är kul att få nya spelkompisar från andra skolor!

Sedan när man lyckats forma en gemensam idé om hur man ska spela tillsammans så måste man också dela upp laget i mindre grupper med speciella uppgifter inför finalen.

- Vem är till exempel bäst på att konstruera minecraftkanoner? Vem är skicklig på att bygga borgar och fästningar för försvaret? Vem är duktig med svärden när det blir dags för fajt? Och vem har den rätta talangen när det gäller att osedd smyga sig fram bakom fiendens murar och stjäla av det i spelet så värdefulla krutet?

Det är många viktiga avvägningar som ska göras. Hjärncellerna arbetar så det ryker! Det är krävande. Men också väldigt roligt!

lag Syd laddar inför finalen
Lag Syd träffades på läger i somras och pratade taktik. lag Syd laddar inför finalen Bild: Yle/Hajbo Internetspelande,Minecraft,LAN-party,hajbo epic night battle

Barnen i båda lägren har träffats såväl i verkligheten, på dagsläger, som online och pratat taktik.

Fast många inte kände varandra första gången när lagen träffades så är det numera två oerhört sammansvetsade gäng som möts i finalen.

Följ kampen mellan Syd och Nord den 16-17 november och se själv hur lagen har valt att tackla alla utmaningar i spelet. Det kommer att bli en spännande kamp!

Antti och Albin är kommentatorer
Antti Koivukangas kommenterar finalen tillsammans med sin sidekick Albin. Antti och Albin är kommentatorer Bild: Yle/Hajbo Internetspelande,Minecraft,LAN-party,hajbo epic night battle

Vem som helst kan delta och hjälpa sitt lag hemifrån!

Men man kan även hjälpa det lag som man hejar på hemifrån! Och det kan vem som helst göra, helt oberoende av hur gammal eller ung man är. Hela familjen är välkommen att spela online.

Jag hejar på lag Syd! Jag spelar sen hemifrån och samlar krut till dem!

På fredag kväll kan du - hemifrån - logga in i Minecraft och besöka en ö som kallas för Creepers Island.

Där kan du hjälpa ditt favoritlag att fylla på ammunitionsdepåerna inför lördagens stora kraftmätning genom att döda så många creepers du hinner.

(Obs: för att kunna delta i spelet på Creepers Island krävs det att man har “Minecraft java edition” på sin dator (pc eller mac) och Minecraft ska ställas in på version 1.12.2.)

På lördag kan du också delta i själva finalspelet och kanske till och med vara med och avgöra hur hela finalen slutar!

Under lördagen räcker det också med vilken nätansluten dator eller mobil som helst för att kunna delta.

Mer information om hur det går till, vilken serveradress man loggar in till under fredagen hittar du på svenska.yle.fi/nightbattle när det drar ihop sig till final.

Lagkapternerna i lag nord diskuterar
Leo och Benjamin är lagkaptener i lag Nord och tror definitivt att de kommer att vinna matchen. Lagkapternerna i lag nord diskuterar Bild: Yle/Hajbo Internetspelande,LAN-party,Minecraft,hajbo epic night battle

Och vi upprepar sändningstiderna:

  • fredag 16.11 kl. 21:00-00:00 på Yle Arenan
  • lördag 17.11 kl. 10:00-12:00 på Yle Arenan och på Yle Fem

Mer från programmet

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
  • Gården: live - slow TV för de minsta

    Direktsänd stream med mysiga djur från morgon till kväll.

    Nu kommer slow TV för barn! Under två veckor kan barnen, när det passar dem under dagen, via Barnens Arena titta in hos djuren på en gård . Det är SVT som står bakom slow TV-satsningen som Yle förmedlar.

Nyligen publicerat - Barn