Hoppa till huvudinnehåll

Saarikko: Landskapsvalet kan skjutas upp till nästa höst

Kuvassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko. Kuvassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Bild: Derrick Frilund / Yle Annika Saarikko,social- och hälsovårdsministeriet,Regeringens ministrar & departement,ministrar,Centern i Finland

Om inte riksdagen lyckas behandla regeringens förslag om social- och hälsovårdsreformen tidigare än i januari kan landskapsvalet inte arrangeras i samband med eurovalet nästa vår. Det sade omsorgs- och familjeminister Annika Saarikko (C) i måndagens A-studio.

Om detta är fallet skjuts landskapsvalet antagligen fram och äger rum först hösten 2019.

Enligt Saarikko är det viktigt att hålla fast vid medborgarnas rätt att förbereda sig inför valet, samt att förstå vilka alla ärenden landskapfullmäktigena kommer att fatta beslut i.

För detta krävs cirka ett halvt år tid.

- Det väsentliga är att man överallt är medvetna om att denna stora förändring kommer att finnas där fram till 2021, oberoende om valet ordnas på våren eller hösten, säger Saarikko.

Samma dag som EU-valet

I augusti fattade regeringen ett beslut om att landskapsvalen ska hållas samma dag som EU-valet, det vill säga den den 26 maj 2019.

Det är första gången ett landskapsval ordnas, vilket betyder att det måste finnas en specifik lag över hur valet genomförs.

Artikeln baserar sig på Mikko Leppänens artikel Saarikko: Maakuntavaalit voivat lykkääntyä ensi syksyyn för Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes