Hoppa till huvudinnehåll

Tidningshusen välkomnar sänkt mervärdesskatt på digitala tidningar: "Det här har ju varit en fråga som har ältats i många år"

Finansminister Petteri Orpo, bilden tagen i oktober 2018
Petteri Orpo värnar om det skrivna ordet också digitalt. Finansminister Petteri Orpo, bilden tagen i oktober 2018 Petteri Orpo,Samlingspartiet

Enligt finansminister Petteri Orpo från Samlingspartiet är målet att mervärdesskatten för digitala publikationer ska sänkas från 24 till 10 procent från och med juli nästa år.

Det här är goda nyheter för tidningshusen, säger man både vid Vasabladet och Hufvudstadsbladet.

– Vi är förstås glada att man har kommit till ett sådant här beslut både på EU nivå och att man inom Finlands gränser faktiskt relativt snabbt är villiga att genomföra den här ändringen, säger Niklas Nyberg som är chefredaktör för Vasabladet.

– En jätteviktig signal och ett jättevälkommet beslut för det här har ju varit en fråga som har ältats i många år, säger Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Landor.

Petteri Orpo meddelade på Twitter att lagförslaget ska behandlas av riksdagen ännu i år.

”Mitt mål är att mervärdesskatten på digitala publikationer sjunker till 10 procent i juni nästa år. Lagförslaget åkte på remiss idag. Förslaget ska behandlas av riksdagen ännu i år”, skrev finansminister Petteri Orpo på Twitter på måndagen.

Momssänkning påverkar inte prenumerationspriset

Den sänkta momsen på digitala tidningen kommer ändå inte att påverka priset för prenumeranterna vid Vasabladet.

– Vi har diskuterat och funderat kring det här och vi kommer inte att sänka priset, men vi kommer inte heller att höja priset på de digitala prenumerationerna tack vare den här momsförändringen, säger Niklas Nyberg vid Vasabladet.

Vid Hbl säger Susanna Landor att den sänkta mervärdesskatten gör det möjligt att satsa på kvalitetsjournalistik och upprätthålla en bra journalistik i framtiden. På frågan om skattesänkningen påverkar prenumerationspriset svarar hon så här.

– Vi har inte fundera så långt ännu, men framför allt skulle jag tänka mig att momsen ger oss en chans att investera i bättre journalistik.

Det var i början av oktober som EU:s finansministrar kom överens om att medlemsländerna får möjlighet att sänka momsen på digitala tidningar till samma nivå som momsen på tryckta publikationer.