Hoppa till huvudinnehåll

Tjuvjakten i Jakobstad går till åtalsprövning

Jaktgevär med kikarsikte.
Jaktgevär med kikarsikte. gevär,jakt,Älgjakt,jägare

Enligt häradsåklagare Marina Ek-Bäck är fler än fem personer misstänkta för jaktbrott. Det är osäkert om målet hinner komma upp i rätten före årsskiftet.

De misstänkta personerna var i åldern 17-27 år när jaktbrotten skedde och de är inte hemma från Jakobstad, men alla bor i närregionen.
De har under förhör erkänt jaktbrott.

De misstänkta har skjutit djur från bilen och använt sig av starka strålkastare för att blända djuren. Bytet består av ett femtontal rådjur, 30 harar och tre vitsvanshjortar.

Två av de misstänkta är jägare sedan tidigare och har licens för vapen. Men tjuvjakten har inte bedrivits med lagliga jaktvapen utan med ett 22-kalibrigt miniatyrgevär som försetts med kikarsikte och ljuddämpare.

De misstänkta har inte tagit till vara djuren de skjutit utan lämnat dem i terrängen. Dessutom har de skadskjutit djur.

Häradsåklagaren fick fallet på sitt bord i mitten på oktober

Det var den 15 oktober som häradsåklagaren Marina Ek-Bäck fick tjuvjaktsfallet på sitt bord. Polisutredningen startade våren 2017 och det har dröjt länge innan utredningen är klar.

- Det här är ett speciellt ärende och jag har förståelse för att utredningen tagit tid, säger Marina Ek-Bäck.

Det var mot slutet av maj 2017 som jägare i Vestersundsby jaktförening hittade ett skjutet rådjur intill travbanan i Vestersundsby i Jakobstad. Rådjuret hade inte skjutits med jaktvapen utan med ett miniatyrgevär.

Fyndet kom att avslöja en omfattande härva av planerade och systematiska jaktbrott som inleddes hösten 2016.

Straffet för jaktbrott rör sig mellan böter och fängelse upp till två år. Om de misstänkta döms blir de också ersättningsskyldiga.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten