Hoppa till huvudinnehåll

Två misstänkta för jätteskogsbranden i Pyhäranta

Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning.
Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning. Bild: Jouko Anttila/Kauttuan Ilmailukerho Pyhäranta,skogsbränder,skogsbranden i pyhäranta

Polisen är färdig med förundersökningen av den stora skogsbranden i Pyhäranta i juli. Två skogsmaskinsförare misstänks nu för vållande av allmän fara, trots att polisen inte har kunnat slå fast vad som orsakade branden.

I branden förstördes mer än 40 hektar skog till ett värde av cirka 400 000 euro. Dessutom förstördes byggnader och lösöre, och myndigheterna använde en betydande mängd resurser till släckning och evakuering.

Under veckan före skogsbranden hade det avverkats skog på det område där man misstänker att branden fick sin början. Skogsmaskinerna hade kedjor på hjulen.

Det är mycket sannolikt att det uppstått gnistor då maskinerna kört över stenar.

Tog två dygn att få branden under kontroll

På onsdag morgon den 18 juli hade en av skogsmaskinförarna och en markägare upptäckt rök på ett stenigt ställe. De hade först fuktat stället med en mindre mängd vatten och senare med mera vatten, men de hade inte meddelat om saken till nödcentralen.

Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018.
Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018. Bild: YLE/ Lassi Lähteenmäki skogsbränder,Pyhäranta

Klockan 14 gick larmet om en skogsbrand. Det tog två dygn innan skogsbranden var under kontroll och innan de drygt 50 personer som evakuerats fick återvända till sina hus och fritidshem.

I Finland mäts skogsbrandsindex dagligen på en skala 1-6. I Pyhäranta var indexet den dagen 5,5 och det var hett i mitten av juli. En varning för skogsbrand hade också utfärdats.

Brandorsaken inte helt fastställd

Polisen har i förundersökningen ändå inte med säkerhet kunnat fastställa orsaken till branden, men man har utvärderat hur försiktiga skogsmaskinsförarna har varit i sitt arbete.

Skogsbrand i Pyhäranta.
Skogsbrand i Pyhäranta. Bild: Lehtikuva skogsbränder

De två skogsmaskinsförarna misstänks för vållande av allmän fara. Ärendet flyttas till åklagaren för åtalsprövning den här veckan.

Den som gör sig skyldig till vållande av allmän fara döms till böter eller fängelse i högst ett år.