Hoppa till huvudinnehåll

Unga skidåkare tränar, har roligt och bygger viktiga nätverk för framtiden: "Barn är bättre på den biten än vad vi vuxna är"

På Finlands Svenska Skidförbunds talangläger ligger fokus på det sociala. Satsa hinner man senare, elitsatsa likaså, men i åldern 11-13 år knyts framförallt viktiga band som kan vara nyttiga under en hel idrottarkarriär.

Det är tidig eftermiddag under en oktober-fredag.

Utanför Campus Norrvalla står en grupp med träningsklädda och entusiastiska ungdomar samlade.

Det är Finlands Svenska Skidförbund, FSS som bjuder upp till dans i form av ett av årets totalt fyra Skidtalang-läger.

– Barnen tycks vara verkligt taggade. Det skall bli kul med en ny tävlingssäsong och barnen har fått träna under sommaren och då är det bra läge att komma på läger, förklarar Wiljam Fors, som är en av ledarna under helgen.

"Julia Häger, Amanda Backman och Wiljam Fors har alla själva deltagit i Skidtalang-läger i sin ungdom."

Med sig har han Julia Häger samt Amanda Backman, som håller i trådarna för hela arrangemanget.

– Det främsta målet är barnen ska få komma på läger och ha roligt. Jag brukar säga att även om vi tränar mycket är poängen att ha kul och umgås över föreningsgränserna. Barn är bättre på den biten än vad vi vuxna är, så det brukar jag betona. Ha roligt och så tränar vi så mycket vi kan. Samla på er inspiration och idéer att ta med det hem i vardagen, förklarar Amanda Backman.

Tillfället i Vörå i slutet av oktober är det andra av två läger som ordnats vid Norrvalla.

De två andra träffarna har ägt rum vid Solvalla i Esbo.

"Knyt goda nätverk redan när du är ung"

Vid Campus Norrvalla hittar vi samma eftermiddag också Matias Strandvall.

Den tidigare elitåkaren är för tillfället anställd av Vörå kommun och går en läroavtalsutbildning för att bli skidtränare.

Strandvall är snabb att påpeka betydelsen av samvaron vid karriärens första lägerdygn.

– Det sociala spelar in en hel del, desto yngre man är desto större betydelse får det. Vi behöver alla en trygghet och goda kompisrelationer omkring oss. När du blir vuxen måste du klara dig själv och skapa ditt eget nätverk, men möjligheterna till goda nätverk växer när du redan i ung ålder knutit sociala band. Ett talangläger är helt perfekt för det, säger Strandvall.

Matias Strandvall utbildar sig till tränare på Norrvalla.
Strandvall utbildar sig till tränare vid Norrvalla. Matias Strandvall utbildar sig till tränare på Norrvalla. Bild: Yle längdskidåkning,Vörå,Norrvalla Folkhälsan,Österbotten,rullskidåkning,Matias Strandvall,campus norrvalla

I flera andra sporter brukar termen 'talang' förknippas med ett urval. Att utvalda individer som kanske är längre hunna än andra ges möjlighet till extraträning.

I fallet FSS och Skidtalang är det väldigt långt ifrån sanningen.

Amanda Backman påpekar att anmälningen till Skidtalang-lägren är helt öppen och tidvis har det varit ordentligt trångt på träffarna när välgenomfört juniorarbete i föreningarna har fått till stånd en ökning i deltagarantalen.

– Ordet 'talang' i den här kontexten är mer fråga om att hitta och skapa talanger. När jag var på läger när jag var liten fick jag vara med åkare som har blivit stora talanger längre fram. Det är också inspirerande att kunna tänka att man varit på skidtalang med den och den åkaren.

– Vi blir helt enkelt talanger tillsammans, förklarar Backman.

Amanda Backman: "Ordet 'talang' i den här kontexten är mer fråga om att hitta och skapa talanger."

Wiljam Fors är inne på samma linje då han minns tillbaka på sin tid som ung junior. Det sociala var det väsentliga även om en viss tävlingsaspekt smög sig in i rocken.

– Själv kommer jag ihåg hur man fick träffa många nya kompisar och hur roligt man hade. Det pirriga låg ofta i huruvida man hängde med de andra och om man orkade med träningarna. Jag har fina minnen från alla läger, säger Fors.

Skidträningen som nästan blev inställd – på grund av snöfall

Efter en kort och informativ inledning på veckoslutet är det skarpa kommandon från ledarna, när juniorerna skall ut på vad som visar sig vara helgens första och enda träningspass på rullskidbanan.

– Wiljam åker först, jag åker i mitten och Julia kommer sist och ser till att alla kommer fram. Nog hittar ni väl alla till banan? frågar Amanda Backman innan pärlhalsbandet av talanger börjar ringla iväg i riktning mot skidcentret.

Fyra Skidtalang-läger har ordnats i FSS regi under hösten - två på Norrvalla och två på Solvalla.

Sakta men säkert rinner åkarna iväg genom centrala Vörå.

Väldigt få förbipasserande höjer ens på ögonbrynen när ett helt koppel med rullskidåkande ungdomar i relativt hög fart åker igenom byn.

Men då har idrottarna också varit en organisk del av samhället i decennier också.

"Roligt att lära sig nya saker"

Nere vid rullskidbanan i Vörå är det full fart på åkarna.

Vissa av de äldre, mer erfarna juniorerna sticker nästan omedelbart iväg för att träna i uppförsbacken under Wiljam Fors ledning.

Amanda Backman och Julia Häger tar med sig varsin grupp i varsin riktning.

Några av åkarna är väl hemma på den av is och vatten blänkande asfalten på Vörås relativt nya anläggning medan andra beträder banan för första gången.

Tolvåringarna Johanna Häggkvist och Ellinor Halonen från Närpes är vana Skidtalang-besökare.

– Man lär sig alltid nya saker och får träffa nya människor och det är jätteroligt, säger Häggkvist och får stöd av vännen Ellinor.

– Det är helt enkelt roligt att vara här. Men visst längtar man redan efter lite snö, säger Halonen.

Ellinor Halonen och Julia Häggkvist är skidåkare.
Ellinor Halonen och Johanna Häggkvist deltog i Skidtalang-lägret. Ellinor Halonen och Julia Häggkvist är skidåkare. Bild: Yle längdskidåkning,Vörå,Norrvalla Folkhälsan,Österbotten,rullskidåkning,ellinor halonen

Johanna Häggkvist berättar att hon redan testat på att åka på snön i skidtunneln i Jämi. Deras träningsveckor är välfyllda med sikte på den kommande säsongen.

– Vi tränar typ fyra eller fem gånger i veckan. Man måste nog försöka hinna med skolarbetet också, det blir nog mest skolarbete och träning som gäller, förklarar Häggkvist.

– Jo, samma här, men ibland har man vissa dagar som man också gör något helt annat, inflikar Halonen innan flickorna ger sig iväg för att träna uppförsåkning under Julia Hägers ledning.

Julia Häger övervakar Johanna Häggkvists teknik i motluten vid rullskidåkningsbanan i Vörå.

I samma veva kommer några pojkar åkande ner för banan i motsatt riktning. IF Brahe-åkarna Mico Sjölund, 13 och Emil Nyfors, 12 har verkligen fått upp flåset i backarna i Vörå.

Nyfors är med på Skidtalang-läger för första gången.

– Jag hade aldrig tidigare varit här på banan. Det var nog ganska halt när jag skulle uppförs.

– Jag tänkte också falla, men jag hölls på benen, förklarar Sjölund som är med på läger för andra gången.

Båda pojkarna är överens om att det här med talangläger är roligt. De tänker satsa hela vintern på att bli bättre skidåkare. Även om Nyfors är med första gången känner han inget pirr inför helgen.

– Nej, nervös har jag nog inte varit. Det skall nog bara bli roligt.

Mico Sjölund och Emil Nyfors tävlar för IF Brahe.
Mico Sjölund och Emil Nyfors representerar IF Brahe Mico Sjölund och Emil Nyfors tävlar för IF Brahe. Bild: Yle längdskidåkning,Vörå,Norrvalla Folkhälsan,Österbotten,rullskidåkning,emil nyfors

– Jag berättade för honom vad vi skulle göra och så. Vi rullskidar och tränar. Och har roligt, berättar andra resans lägerdeltagare Mico Sjölund.

Mot slutet av rullskidåkningsträningen vid Vörå blir det snudd på komiskt att följa med hur åkarna försöker hållas på benen.

I den småkalla oktobereftermiddagen tar det bara några minuter från att solen gått ner bakom bergen till att isbeläggningen på banan är ett faktum.

Stämningen bland lägerdeltagarna är ändå på topp när gruppen varnar en efter en av åkarna som anländer till samlingsområdet för halkan och en och annan i låg fart stiftar närmare bekantskap med asfaltytan.

Ledarna samlar trupperna i nya led och tar riktning mot Campus Norrvalla, där kvällen fortsätter med cirkelträning, mat och samvaro.

"Jag har hittat en ny vän"

För Amanda Backman, Wiljam Fors och Julia Häger har jobbet bara börjat.

Med energi och entusiasm håller de rutinerade skidåkarna koll på fältet och axlar det pedagogiska och sociala ansvar som en helg borta från föräldrarna medför.

"Jag har också hört att flera unga som blivit vänner på skidtalang har fortsatt med gemensam träning på egen hand".

Backman har inga som helst idrottsliga mål för veckoslutet. Inte åtminstone primärt.

– Jag brukar säga att jag är nöjd om barnen kommer hem och säger att de har hittat en ny vän, eller att de har haft jätteroligt med något nytt gäng med åkare. Det är det främsta målet.

– Jag har också hört att flera unga som blivit vänner på skidtalang har fortsatt med gemensam träning på egen hand. Det är det jag vill, det är tråkigt att träna ensam och man blir helt enkelt bättre tillsammans, betonar Backman.

Norrvalla-gruppen som tränade när Yle Sporten besökte Vörå var en bra blandning åkare både när det kommer till ålder och nivå.

Huruvida det sist och slutligen är idrottaren själv som väljer att satsa på ett talangläger eller om drivkraften kommer från tränare och/eller föräldrar är omöjligt att säga.

– Jag skulle inte säga att det syns just i lägersammanhang, men det finns absolut i bakgrunden en hel del sådant. När man själv idrottade minns man att vissas föräldrar var mer pådrivande medan man märkte på andra att de mest var med för att ha roligt, säger Wiljam Fors.

Deltagarna på Skidtalang-lägren är mellan 11-13 år gamla.

Strandvall: Varför kan man inte trivas med att idrotta?

Att föräldrar och tränare är det som driver en ung idrottare framåt är inte en bra utveckling, tycker den forne elitåkaren Matias Strandvall.

– Det är definitivt inte sunt. Jag skulle uppmana alla föräldrar att istället för att pusha den idrottande ungdomen eller barnet att göra något istället för att själv vara delaktig i idrottandet.

Strandvall minns hur han aktivt deltog i de fotbollsträningar hans far drog som ung, och pappan var också hans främsta sällskap på de tidiga skidlänkarna.

Idag är Strandvall själv pappa till treåriga tvillingar och vill bevara lekfullheten inom idrottandet så länge som möjligt.

– Det skall inte bara vara tävling, tävling, tävling. Ju högre upp i åldrarna man kommer finns förhoppningsvis den glädje man skapat kvar åt barnet att ta vara på helt på egen hand.

Ännu i oktober 2017 var satsningen total på OS för Matias Strandvall - idag är han också aktiv i Vörå, då han utbildar sig till tränare i sin gamla gymnasieskola.

Samtidigt tycker han att det på sikt leder till att det är själva idrottandet som blir nyckeln till att driva motivationen.

– För mig har idrotten varit roligt hela mitt liv. Hela karriären. Jag förstår egentligen inte varför man måste prata om att det skall vara roligt med en massa lek och spel. Varför kan man inte trivas med att idrotta, oberoende vad man håller på med?

– Jag har alltid sysslat med idrott mångsidigt, jag spelade fotboll nästan hela min aktiva karriär med bara några års uppehåll. Att röra på sig är roligt, man behöver inte hitta på så mycket annat spex runt omkring.

– Det gäller att hitta glädjen i idrotten och motionen, avrundar Strandvall.