Hoppa till huvudinnehåll

Wärtsiläområdet ska ha både industri och bostäder – Vasa stad svarar på kritik

Wärtsilä i Vöråstan i Vasa.
Wärtsilä ska flytta sin fabriksverksamhet till Vasklot från det område intill Metviken de finns på i dag. Arkivbild. Wärtsilä i Vöråstan i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen wärtsilä i vöråstan

Österbottens förbund är kritiskt till att Vasa stad också i fortsättningen vill ha industri i området kring Metviken där Wärtsilä finns i dag. På staden säger man att det ska hållas öppet om det ska vara industri eller bostäder.

I och med att Wärtsilä flyttar sin fabrik till Vasklot inom några år frigörs ett stort område i närheten av centrum. Enligt Vasa stads utkast till delgeneralplan ska det enkelt sagt finnas industri eller bostäder i området.

Österbottens förbund är kritiskt till att beteckningen för industri överhuvudtaget är med.

- Som det är skrivet nu skulle området i första hand användas för industri, i andra hand bostäder. Vi tycker att man borde utreda noggrant vad man kan använda ett så central område till. Det behöver inte ens vara bostäder, säger planläggningsdirektör Ann Holm på Österbottens förbund.

Industristämpeln går inte att ta bort i det här skedet

På Vasa stad säger planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso att delgeneralplanen för området ändrats så att området utvecklas till ett bostadsområde. I det ingår sådant som behöver finnas i ett bostadsområde som affärer, service och arbetsplatser.

- Vi kan i det här skedet inte helt och hållet ta bort den nuvarande användningen av området ur delgeneralplanen. Vi kommer i stället att se noggrant på förändringsprocessen som till exempel tidtabell och vad vi väljer att satsa på då vi uppdaterar planen för området, säger Korkealaakso.

Hon tillägger att delgeneralplanen ger riktlinjer och direktiv. Området kommer inte enbart att kunna användas för industri utan det kan också ändras till att bli en del av centrums bostadsområde och service.

Nu ska planläggningen på Vasa stad gå genom de utlåtanden som kommit in angående delgeneralplanen och ta ställning till om något behöver ändras.