Hoppa till huvudinnehåll

Efter Niinistös chockbesked – flera Gröna i Åbo hoppas att en erfaren ordförande lotsar partiet till val

Janina Andersson
Janina Andersson. Janina Andersson Bild: Yle/Parad Media efter nio,Janina Andersson

En erfaren person som bland annat tål att man rotar i ens privatliv borde leda De gröna till vårens riksdagsval - det anser några av partiets Åbopolitiker.

Touko Aalto meddelade för några dagar sedan att hans sjukledighet fortsätter och att han avgår som partiets ordförande. Därför ska en ny partiordförande väljas i början av november - någon som klarar av att leda partiet över vårens riksdagsval.

På onsdagen meddelande partiets tidigare ordförande Ville Niinistö att han inte ställer sig till förfogande i ordförandevalet. I de tidigare spekulationerna har Niinistö nämnts som en möjlig kandidat.

Haavisto ett alternativ?

De grönas Janina Andersson, som sitter i stadsfullmäktige i Åbo, hoppas på att en erfaren politiker tar över ordförandeskapet.

- Det är en väldigt tung post. Därför tycker jag att det borde vara någon såsom Pekka Haavisto, som är van och vet vad det är frågan om. Jag tror att han skulle klara av den här pressen, säger Andersson.

Även Åbopolitikern Jonas Heikkilä från De gröna skulle gärna se att en erfaren person tar över som partiordförande.

Hans personliga favorit skulle ha varit Ville Niinistö, som alltså nu meddelar att han inte ställer sig till förfogande i ordförandevalet.

"Krävs en person med bra framförande och som känner sig stark"

Att ordförandeposten är en tung uppgift konstaterar också De grönas Mikaela Sundqvist, som sitter i stadsfullmäktige i Åbo.

- Det är valtider direkt. För att De gröna ska kunna föra fram sina frågor i valet, så krävs en person med ett bra framförande och som känner sig tillräckligt stark för den uppgiften, säger Sundqvist.

- Den som väljs ut har knappt om tid på sig att köras in i rollen som partiordförande.

Mikaela Sundqvist.
Mikaela Sundqvist. Mikaela Sundqvist. Bild: Yle/Linus Hoffman Mikaela Sundqvist

Också enligt Janina Andersson är det tungt att vara partiordförande i dag.

- Alla blickar och all uppmärksamhet riktas i dag mot partiernas ordförande och då måste de klara av att detaljer kring privatlivet grävs fram, säger hon.

Enligt henne skulle det därför vara bra med en erfaren ordförande eftersom hen då kan satsa på innehåll och sakfrågor i stället för att inleda ordförandeskapet med att svara på en massa frågor om sitt privatliv.

"Svårt att nå väljarna med sitt budskap"

Andersson anser att det är svårt för politiker att nå fram med sitt budskap i exempelvis klimatfrågor i dag.

- Man måste vara väldigt skicklig på att marknadsföra sig och sin sak i ett samhällsklimat där människorna är mer intresserade av vem som har sällskapat med vem eller vem som har varit otrogen, än om klimatpolitiken, säger hon.

Jag tror att vi kommer upp ur den nuvarande svackan och även om vi inte gör det så har vi bättre siffror nu jämfört med förra riksdagsvalet.― Janina Andersson.

I riksdagsvalet 2015 fick De gröna 8,5 procent av rösterna. Efter det har väljarstödet ökat, men under det senaste året har partiet hamnat i en större svacka i opinionsmätningarna.

Enligt Yles partimätning i oktober låg partiets väljarstöd på 11,6 procent. Hösten 2017 låg väljarstödet på 17,8 procent.

Klimatet kommer att vara hett diskussionsämne

Både Janina Andersson och Jonas Heikkilä är hoppfulla inför valet och konstaterar att väljarstödet trots allt är högre nu, jämfört med riksdagsvalet 2015.

- Jag tror att vi kommer upp ur den nuvarande svackan och även om vi inte gör det så har vi bättre siffror nu jämfört med förra riksdagsvalet, säger Andersson.

Både Andersson och Heikkilä hänvisar också till en färsk opinionsmätning bland unga, som visar att närmare 34 procent av ungdomarna skulle rösta på partiet. Jonas Heikkilä tror också att mycket hinner hända innan vårens riksdagsval.

En person lägger en valsedel i valurnan.
En person lägger en valsedel i valurnan. Bild: Yle förhandsröstning,val (kognition),presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Valsedel,Valurna

- Det finns nog tillräckligt med tid inför valet. Inte ser jag något katastrofscenario, även om det förstås är synd att opinionssiffrorna har sjunkit så pass mycket som de nu gjort, säger han.

Den här hösten har klimatfrågor diskuterats aktivt, bland annat på grund av FN:s alarmerande klimatrapport som publicerades tidigare i höst.

Mikaela Sundqvist tror att just klimatfrågan kommer att vara ett stort diskussionsämne i vårens riksdagsval.

- Jag tycker att det är bra att också andra partier har vaknat i den här frågan. Ingen klarar av att göra det här arbetet ensam, säger Sundqvist.