Hoppa till huvudinnehåll

Facebook gjorde större vinst men lockade färre nya användare än väntat

Skuggprofil på Facebook
Skuggprofil på Facebook Bild: Flickr, Serge Melki / Yle Facebook

Analytiker trodde på flera nya användare. Dataintrång och falska nyheter kan vara orsaker till att intresset för facebook inte nådde upp till förväntningarna.

Under det tredje kvartalet steg Facebooks vinst med nio procent, till 5.14 miljarder dollar, framgår i företagets kvartalsrapport.

Tjänsten har ändå lockat till sig färre nya användare än analytiker förutspådde.

Facebookanvändare som använder tjänsten månatligen steg med tio procent till 2.27 miljarder, men analytiker hade räknat med ett större antal nya användare.

Företagets omsättning steg med 33 procent till 13.7 miljarder dollar.

Facebooks börskurs har sedan juli i somras sjunkit från 217 till 142 dollar.

Redan tidigare i år har det gått sämre för facebook än väntat. Under andra kvartalet steg företagets vinst med 31 procent till 5.1 miljarder dollar, vilket var mindre än väntat.

Dataintrång kan vara en av orsakerna till minskat intresse

Dataintrång och spridning av falska nyheter kan vara orsaker till att Facebook inte lockar lika många användare som tidigare.

Facebook fick hård kritik i och med misstankarna om en omfattande dataläcka.

Företaget har medgett att uppemot 87 miljoner användares information kan ha läckt till dataanalysföretaget Cambride Analytica.

I Finland berörde dataläckan ungefär 20 000 användare.

Företagets verkställande direktör Mark Zuckerberg meddelade då att Facebook reder ut hur Camebridge Analytica hade möjlighet att missbruka informationen och att företaget strävar efter att något liknande inte händer igen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes