Hoppa till huvudinnehåll

Kimi Räikkönen till Autosport: "Formel 1 skulle vara mycket bättre utan all bullshit som figurerar i media – berättelser, skvaller och sådant"

Kimi Räikkönen under en presskonferens.
Kimi Räikkönen under en presskonferens. Kimi Räikkönen under en presskonferens. Bild: ullstein bild - Melzer/ All Over Press Kimi Räikkönen

Formel 1 föraren Kimi Räikkönen har – frivlligt eller ofrivilligt – haft för vana att frekvent stjäla rubrikerna i media. I en intervju med Autosport säger han att han är trött på mediarapporteringen, resandet och politiken inom grenen. Folk försöker skapa så mycket nonsens att det faktiskt börjar skada formel 1, säger Räikkönen.

I mitten av september meddelade Kimi Räikkönen att formel 1-karriären fortsätter och aningen överraskande föll valet på Sauber. Han gillar fortfarande att tävla men är trött på mycket av det andra.

Skulle du acceptera en lönesänkning om du slapp jobbet med media?

– Jag vill inte ha det här. Jag tror att alla skulle nappa på erbjudandet. Jag tror inte att det är media som genererar lönen.

– För att vara ärlig; Formel 1 skulle vara mycket bättre utan all bullshit som figurerar i media – berättelser, skvaller och sådant. Folk försöker skapa så mycket nonsens att det faktiskt börjar skada formel 1, säger Räikkönen.

Familjelivet lider

Räikkönen har tillsammans med frun Minttu sonen Robin som snart fyller fyra år och dottern Rianna som i vinter blir 1,5 år gammal.

– Det är rätt så otäckt att behöva säga att, okej, pappa kommer hem om två veckor. Nu är också dottern mer involverad.

Kimi Räikkönens son Robin och fru Minttu har följt tävlingar på plats.
Kimi Räikkönens son Robin och fru Minttu har följt tävlingar på plats. Kimi Räikkönens son Robin och fru Minttu har följt tävlingar på plats. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Minttu Räikkönen,Robin Räikkönen

– Ibland när man är trött tänker man att vad i hela friden gör jag här? Kunde jag inte vara någon annanstans, hemma? Men det hör väl till.

Gillar inte F1-politik

Den här säsongen har Räikkönen stått i skuggan av stallkamraten Sebastian Vettel som ännu för en vecka sedan hade teoretiska chanser att vinna VM-titeln.

Att Ferrari i sin taktik har favoriserat Vettel har under säsongen kostat finländaren en del.

– Politik spelar en stor roll i formel 1. Det skulle vara bättre om man slapp det. Tar man vilken annan gren som helst där stora pengar är involverade så går det förmodligen ändå likadant till.

– Det är inte bra för sporten men människor gillar att spela spel.

Läs mera:

Kimi Räikkönen talar ut om Sauber-kontraktet: "Folk verkar inte förstå att jag är uppriktigt glad över flytten"

Förra helgen vann Kimi Räikkönen sitt första Formel 1 Grand Prix på över fem år, och gjorde det som Ferrari-förare. De två följande säsongerna skall han köra för Sauber, vars huvudkontor ligger inom en timme från familjen Räikkönens hem i Schweiz.

Läs också