Hoppa till huvudinnehåll

Konsult om turismen i Närpes: Närheten till havet borde användas mer

En grillkåta bland träden vid risnästräsket i närpes. I bakgrunden ser man träsket.
Risnästräsket är ett populärt vandringsstråk i Närpes. En grillkåta bland träden vid risnästräsket i närpes. I bakgrunden ser man träsket. Bild: Christine Bonn Risnästräsket,Närpes

Turismen är en näring som har en framtid i Närpes. Det anser konsulten Raymond Wesander som arbetat fram en utvecklingsplan för byarna i staden.

- Syftet med planen är att helt konkret kunna visa hur många möjligheter som finns sist och slutligen ute i byarna i Närpes när det gäller turism. Både då det gäller regional nivå, men också på lokal nivå och också att turismen är en näring som har en framtid här i bygden, konstaterar Wesander.

Wesander har i samband med projektet En smakstart - Röda guldets region besökt samtliga byar i Närpes där man under diskussions- och idékläckarkvällar gick igenom byarnas resurser och möjligheter.

- Utgående från de diskussioner som fördes i byarna så har jag dragit ihop det här till en utvecklingsplan för varje by i Närpes. Nu är det upp till byarna att se på planen och därifrån plocka de guldkorn man upplever är intressanta.

- Det här baserar sig väldigt mycket på ren realism och det som tagits fram i byarna. Sedan har jag fyllt på med sådant jag ser skulle vara intressant för och passa in i just den byn.

En medelålders man med grått hår och glasögon står framför en växt.
Raymond Wesander. En medelålders man med grått hår och glasögon står framför en växt. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,Österbotten,man,turism,raymond wesander

Enligt Wesander finns det fler styrkor man borde ta vara på.

- Speciellt närheten till havet borde användas mera och när man talar om gastronomi också det som kommer från havet. Upplevelser vid havet och ut till havs kunde man använda sig mera av här.

- Personligen tycker jag det är jättesynd att vi har flera paviljonger som ligger naturskönt till men som används väldigt lite idag.

Byagemenskapen viktig för fortlevnaden

Wesander påpekar att det i de byar där det finns en stark byagemenskap inte egentligen finns något som skulle ta kål på den byn.

- Det här att man jobbar och gör något tillsammans, typ tjärbränningen i Övermark, det stärker absolut byagemenskapen. Det gör att man får en stark hemhörighet med byn och det gäller både yngre och äldre.

- Det är det som är nyckeln: att det finns byagemenskap som är stark i en by och att det finns ledare.

Håkan Sand (närmast kameran) och Kurt Råstu håller koll på tjärdalen. I bakgrunden Sven Eklund.
Tjärbränning i Övermark. Håkan Sand (närmast kameran) och Kurt Råstu håller koll på tjärdalen. I bakgrunden Sven Eklund. Bild: Yle/Joni Kyheröinen tjära,Tjära,tjärbränning,Tjärdal,Övermark,Närpes,sven eklund

Men enligt Wesander blir det allt svårare att hitta dessa eldsjälar som orkar jobba för sin by eller förening.

- Det som skulle behövas i Närpes är en byautvecklare eller näringslivsrådgivare som skulle fungera som en resursperson för byarna när det gäller sådana här utvecklingsprojekt.

Enligt Wesander kunde den här personen hjälpa byarna med till exempel ansökningar om bidrag och finansiella stöd.

Flera bostäder till byarna

En annan aspekt som befolkningen i byarna lyfte upp under Wesanders byarundor var bristen på bostäder.

- Till exempel i Kalax var det väldigt högt upp på önskelistan att man skulle få i gång ett radhusbygge för yngre familjer men också seniorer. Det är något som de lokala byggarna borde fundera på tillsammans med respektive by och jag har också fört det här vidare till vissa byggnadsföretag.

Byggställningar framför ett radhusbygge i Närpes.
Det byggs mycket i centrum, men även i byarna skulle det behövas fler bostäder. Byggställningar framför ett radhusbygge i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson byggplats,radhus,Närpes

Wesander tror att byarna har en framtid och att det finns folk som vill bo där. Men ett problem är tillgången till tomtmark. Det här är något som staden kunde hjälpa till med.

- Staden kan stöda det här så att det inte bara i centrum utan också i byarna finns tomtmark som staden själva äger och som är tillgänglig för de som vill bygga.

- Naturligtvis om det kommer ett radhusbygge i gång i en by så tror jag nog Närpes stad uppbackar det på det sättet att de satsar i en lägenhet där.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten