Hoppa till huvudinnehåll

Kraschade indonesiska passagerarplanet uppges ha hittats

Bråte från det kraschade passagerarplanet, Lion Airs flight JT610, på havsytan utanför Javas nordvästra kust.
Bråte från det kraschade passagerarplanet, Lion Airs flight JT610, på havsytan utanför Javas nordvästra kust. Bråte från det kraschade passagerarplanet, Lion Airs flight JT610, på havsytan utanför Javas nordvästra kust. Bild: AFP / Lehtikuva flygolyckor,Indonesien

I Indonesien tror man sig ha hittat det passagerarplan som störtade i havet utanför Javas nordvästra kust på måndag morgon. Nu hoppas man att planets färdskrivare ska avslöja orsaken till den mystiska olyckan.

- Vi tror starkt på att vi har hittat delar av JT610:s flygplanskropp, sade Indonesiens arméchef Hadi Tjahjanto till indonesiska TV One.

Det indonesiska lågprisbolaget Lion Airs flight JT610 var på väg till staden Pangkal Pinang på ön Bangka, öster om Sumatra då passagerarplanet störtade strax efter att det lyft från huvudstaden Jakarta på måndag morgon. - Alla 189 ombord tros ha omkommit.

Också vice chefen för Indonesiens transportsäkerhetsråd Haryo Satmiko uppger för nyhetsbyrån Reuters att man lokaliserat vraket och att åtminstone en del av flygplanskroppen ligger på 35 meters djup.

Indonesiska dykare arbetade vid olycksplatsen på tisdagen.
Indonesiska dykare arbetade vid olycksplatsen på tisdagen. Indonesiska dykare arbetade vid olycksplatsen på tisdagen. Bild: EPA-EFE/BAGUS INDAHONO flygolyckor,Indonesien

Redan på tisdag eftermiddag ska räddningsmanskap ha upptäckt så kallade ping-ljud, eller ultraljud från planets färdskrivare.

Det finns alltså hopp om att färdskrivarna - eller de så kallade "svarta lådorna" nu ska ge svar på varför JT610 störtade.

Planet av modellen Boeing 737 MAX 8 var splitternytt och togs i trafik först i augusti. Vädret var fint och piloterna erfarna.

Den information som finns om planets 13 minuter i luften i måndags visar att den hade svårförklarliga problem med både hastighet och höjd innan det försvann ner i havet.

Anhöriga till olycksoffren väntade på DNA-resultat på polissjukhuset i Pangkal Pinang på tisdagen.
Anhöriga till olycksoffren väntade på DNA-resultat på polissjukhuset i Pangkal Pinang på tisdagen. Anhöriga till olycksoffren väntade på DNA-resultat på polissjukhuset i Pangkal Pinang på tisdagen. Bild: EPA-EFE/ANANTA KALA flygolyckor,Indonesien

Anhöriga till olycksoffren hoppas också på att offrens kvarlevor ska bärgas och att de ska få hem dem.

Källor: Reuters, AFP

Läs mera:

Passagerarplan störtade i havet i Indonesien – 189 personer ombord

Ett passagerarplan tillhörande det Indonesiska bolaget Lion Air har störtat, uppger Indonesiens räddningsmyndighet till Reuters. Sök- och räddningsarbetet är i gång.