Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski välkomnar tillbaka Johaug – har glömt storförlusten mot norskan: "Är inte orolig nu"

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski tränar under övervakande av tränaren Matti Haavisto. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski tycker att det blir roligt att tävla mot Therese Johaug igen. Finländskan jagar sitt första mästerskapsguld i vinter och har gjort ett klokt jobb under försäsongen. Hon har delvis anpassat träningen för att styrkorna ska komma till användning i VM.

Marit Björgen ut, Therese Johaug in. Så ser den mest påtagliga justeringen ut på damsidan inför den stundande säsongen i längdåkning.

Johaug, som har missat de två senaste säsongerna på grund av sin dopningsavstängning, kommer att göra comeback i världscupen i Ruka i slutet av november.

Norskan har tidigare sagt att hon förutspår ett tufft välkomnande av den finländska publiken. Två av hennes värsta konkurrenter håller däremot upp tummen.

– Jag tycker det är jätteroligt att Therese är med oss i tävlingssammanhang igen. Hon är en stor inspirationskälla och en otroligt duktig åkare med hög kapacitet. Det gör att vi andra verkligen behöver vara på tårna och göra förberedelserna så bra som möjligt för att förhoppningsvis vara med och utmana henne, säger Charlotte Kalla.

– Hennes återkomst har inte påverkat mig alls. Hon har avtjänat sitt straff och det är kul att hon är tillbaka. Hon visade redan i Blink sin form, konstaterar Krista Pärmäkoski.

"Visar vilken kapacitet hon har"

Pärmäkoski syftar på ett rullskidlopp i Norge i augusti. Johaug vann tävlingen, där man bara åker uppför, helt överlägset. Kalla förlorade med nästan två minuter, Pärmäkoski med över fyra och en halv minut.

– Jag hade precis kommit tillbaka från ett läger och kroppen återhämtade sig inte i hettan. Med facit på hand borde jag inte ha deltagit, säger Pärmäkoski.

– Hon var väldigt, väldigt starkt då. Nu är ju det bara Tour de Ski som har en banprofil i klass med det, men det visar vilken kapacitet hon har, säger Kalla.

Therese Johaug.
Therese Johaug var vass i somras. Therese Johaug. Bild: imago sportfotodienst/All Over Press Therese Johaug

I likhet med Kalla är Pärmäkoski inte förvånad att Johaug var i särklass i augusti.

– Hon har visat i tourens avslutning att hon distanserar alla andra med minst en minut. Men man vinner inte tävlingar med att bara åka uppför. Jag är åtminstone inte orolig nu.

Tre OS-medaljer i vintras

Finländskan har en stark säsong bakom sig med tre OS-medaljer, men hon saknar fortfarande ett mästerskapsguld. Det vill hon förändra i VM i Seefeld. Hon får chansen på den klassiska milen, den distans som hon vann tre gånger förra vintern i världscupen.

– Den med bäst form vinner.

Hon ger inte mycket för att VM-banorna i Seefeld är fysiskt enkla.

– På damsidan är det lika brant i diagonalåkningen som i Holmenkollen. Efter krönet kommer partier med stakåkning, sedan åker man snabbt ner och så upp igen.

Marit Björgen och Krista Pärmäkoski på pallen.
OS blev en succé för Pärmäkoski. Marit Björgen och Krista Pärmäkoski på pallen. Bild: JEON HEON-KYUN / EPA / All Over Press Krista Pärmäkoski,Marit Bjørgen

En detalj har hon ändå tryckt på extra i träningen för att anpassa sig till Seefeld.

– Jag har gått framåt i det vi har fokuserat på: fristilsåkningen utan stavar och snabbhet i åkningen. Största delen av VM-tävlingarna avslutas med fristil.

Lyssnar på kroppen

Pärmäkoski har haft små problem under försäsongen och tvingats dra i handbromsen ett par gånger efter att ha kört på lite för tufft. Hon har lärt sig att lyssna på kroppen allt bättre.

En annan förändring är att hennes personliga tränare Matti Haavisto är med oftare på träningarna i och med att han är förbundskapten. Haavisto har också infört nya regler i landslaget. Man åker till träningarna i grupp, klär sig mer enhetligt på lägren och äter middag utan att ha mobilerna med sig.

– Det är bra för alla. Mobilen har en tendens att växa fast i handen, säger Pärmäkoski.

Många korta lopp i vinter

Pärmäkoski kommer att träna rejält fram till jul för att vara i toppform när VM avgörs i slutet av februari och början av mars. Hon kommer ändå att delta i de allra flesta världscuptävlingarna – och de är många.

Tyngdpunkten i programmet ligger på korta lopp, sprinter och fristil.

– Det är lite tråkigt, men å andra sidan vet vi idrottare vad vi ska träna på.

– På så sätt är det för många i och med att man inte kan åka alla tävlingar. Samtidigt har det sett ut så här ett tag.

Under vintern blir det alltså mycket fristil, men när världscupen drar igång i Ruka är det klassisk teknik som gäller. För damernas del blir det en sprint och tio kilometer.

Källor: STT, Aamulehti, SVT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport