Hoppa till huvudinnehåll

SFP nominerade de första kandidaterna i Egentliga Finland inför riksdagsvalet

SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa
SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa Bild: Yle/Joni Kyheröinen SFP,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

På onsdagens extra kretsmöte nominerade SFP i Egentliga Finland åtta kandidater inför vårens riksdagsval.

Flera av de nu nominerade har redan meddelat att de är beredda att ställa upp. SFP i Egentliga Finland går för första gången sedan 2003 till val på egen lista i ett riksdagsval. Totalt 17 kandidater kommer att nomineras, de resterande kandidaterna namnges senare.

Nu är det klart att Åboborna Ulla Achrén, Ida Schauman och Nicke Wulff ställer upp. Från Pargas ställer Sandra Bergqvist, Barbara Heinonen och Folke Pahlman upp. Kimitoöbon Peppi Wilson kommer att vara uppställd och likaså Åsa Gustafsson från S:t Karins.

Schauman och Bergqvist var först om att meddela att de är beredda att ställa upp. Wulff som är rektor för Cygnaeus skola meddelade i september att han ställer sig till förfogande. Åbo Akademis förvaltningsdirektör Achrén meddelade tidigare i oktober om att hon är beredd att ställa upp. Också Wilson och Gustafsson har meddelat under hösten om att de kan ställa upp.

Barbara Heinonen, stadsdirektör i Mariehamn, har också förekommit i spekulationerna. Folke Pahlman sade i september för Yle Åboland att han inte tänker ställa upp, men har alltså kommit på andra tankar sedan dess.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland