Hoppa till huvudinnehåll

Spela brädspel medan stenkakan knastrar i bakgrunden - här är Ekenäsbornas vardagsrum från 1950-talet

Marianne Isaksson-Heimberg, Kristina Dufholm, Sven Sundström och Susanna Louneva.
Marianne Isaksson-Heimberg, Kristina Dufholm, Sven Sundström, Susanna Louneva och Yle Västnylands reporter Sebastian Dahlström har slagit sig ner i ett 1950-talsvardagsrum för att spela brädspelet "Sherlock Holmes". Marianne Isaksson-Heimberg, Kristina Dufholm, Sven Sundström och Susanna Louneva. Bild: Christoffer Westerlund Västnyland,1950-talet,EKTA

1950-talet var årtiondet då ungdomskulturen kom till Finland. EKTA museum i Ekenäs har sammanfört dem som var unga då med dagens ungdomar för att skapa en unik utställning.

Samarbetet har resulterat i en utställning där besökaren får slå sig ner i ett vardagsrum från 1950-talet, och lyssna på stenkakor, titta på tv och spela brädspel.

Nog tror jag att dagens ungdomar ändå innerst inne har liknande tankar och upplevelser som vi hade på 1950-talet― Marianne Isaksson-Heimberg, som har varit med och skapat utställningen

När Yle Västnyland är på besök har Sven Sundström radat fram brädspelet Sherlock Holmes på vardagsrumsbordet. Ett spel han spelat många gånger i sin ungdom.

- Man spelade mycket brädspel på 1950-talet. Sherlock Holmes var ett spännande spel. Man var detektiv och fick reda ut vem som till exempel hade stulit silverkannan i vardagsrummet, berättar Sundström.

Mera känt är kanske det finländska spelet Afrikas stjärna, som härstammar från samma årtionde.

På utställningsbordet intill står ett Corona-bräde, dominobrickor och ett annat spel där det gäller att samla poäng genom att skjuta glaskulor.

1950-talet var årtiondet då ungdomskulturen kom till Finland

Ute i världen rasade Koreakriget, och det kalla kriget trappades upp.

Sovjetunionen fick ett enormt försprång i rymdkapplöpningen med satelliten Sputnik.

Det första passagerarplanet med jetmotorer togs i bruk och televisionen tog radions plats som västvärldens främsta massmedium.

Här hemma i Finland var 1950-talet årtiondet då Helsingfors stod värd för de olympiska spelen, Finland anslöt sig till FN och Urho Kekkonen valdes till president för första gången.

Femtiotalet var också årtiondet då ungdomskulturen kom till Finland, och det är den som utställningen Ung rebell i EKTA Museum i Ekenäs tar fasta på.

Att utställningen bär samma namn som den kända ungdomsfilmen från 1955 med James Dean i huvudrollen är ingen slump.

Susanna Louneva som har sammanställt utställningen "Ung Rebell" om 1950-talet på EKTA museum.
För utställningens helhet står Susanna Louneva. Susanna Louneva som har sammanställt utställningen "Ung Rebell" om 1950-talet på EKTA museum. Västnyland,EKTA,konstutställningar,1950-talet,susanna louneva

- Det som gör den här utställningen speciell är att vi har gjort den som ett samarbete mellan 1950-talets ungdomar och dagens ungdomar, berättar Susanna Louneva som tillsammans med Inka Yli-Tepsa och Annika Lintervo har ansvarat för projektet.

Under nästan ett års tid har studerande vid Karis-Billnäs gymnasium och Karjan Lukio planerat utställningen tillsammans med en grupp människor som var unga på 1950-talet.

- Det har känts viktigt och roligt att kunna föra samman dagens ungdomar med dem som var unga på 1950-talet, och ge dem möjligheten att mötas och utbyta tankar om hur det är att vara ung, säger Louneva.

Marianne Isaksson-Heimberg och Kristina Dufholm.
Marianne Isaksson-Heimberg och Kristina Dufholm framför en bokhylla med 1950-talsprylar. Marianne Isaksson-Heimberg och Kristina Dufholm. Bild: Christoffer Westerlund Västnyland,EKTA,1950-talet,konstutställningar

Hyllpapper kring skolboken och ont om telefoner

Vid bordet sitter också Kristina Dufholm och Marianne Isaksson-Heimberg. De har varit med om att skapa utställningen. Isaksson-Helmberg har tagit med sig några av sina skolböcker från 1950-talet.

- Det var väldigt viktigt att man skulle skydda pärmarna så att de inte skulle slitas. Till en början vek man in böckerna i vanligt hyllpapper och senare kom det olika plastalternativ, säger Isaksson-Heimberg.

Hon bläddrar i sin gamla lärobok i matematik. Boken är prydligt inslagen i mörkblått hyllpapper.

TV-apparat från 1950-talet.
Tv-apparat från 1950-talet. Under 1950-talet blev tv:n en allt vanligare syn i de finländska vardagsrummen. TV-apparat från 1950-talet. Bild: Christoffer Westerlund Västnyland,EKTA,konstutställningar,tv-apparater,tv-program,television,1950-talet

Kristina Dufholm säger att ungdomarna de samarbetat med har varit överraskade över hur långt den tekniska utvecklingen faktiskt har hunnit sedan 1950-talet.

- De blev förvånade över hur primitivt vi hade det, både i skolan och hemma. Särskilt att vi bara hade en telefon hemma, eller kanske ingen alls. Det är främmande för dagens ungdomar, som alla har sin telefon med sig hela tiden, säger Kristina Dufholm.

Marianne Isaksson-Heimberg håller med, men påpekar att det samtidigt finns mycket som förenar ungdomar genom generationerna.

- Det är omgivningen och tekniken som skiljer oss åt. Men nog tror jag att dagens ungdomar ändå innerst inne har liknande tankar och upplevelser som vi hade på 1950-talet.

Svens Sundström.
Sven Sundström är en av de 1950-talsungdomar som varit med om att skapa utställningen "Ung rebell". Svens Sundström. Bild: Christoffer Westerlund Västnyländska,Västnyland,konstutställningar,EKTA

Här får man både se och röra

Devisen "se men inte röra" gäller inte på utställningen Ung rebell.

Tvärtom är det meningen att utställningen skall fungera som en mötesplats där man får kliva in i 1950-talets vardagsliv och spela spel, läsa läxor i skolbänken eller ta sig en svängom på dansgolvet.

- Man kan se på det här utställningen som ett extra vardagsrum. Vi kommer också att ordna flera kvällar med evenemang där man får träffa våra femtiotalsungdomar, säger Susanna Louneva.

- Det är levande och aktivt, och man får röra de flesta föremålen, fyller Sven Sundström i.

Marianne Isaksson-Heimberg, Sven Sundström, Kristina Dufholm och Susanna Louneva.
Marianne Isaksson-Heimberg, Sven Sundström, Kristina Dufholm och Susanna Louneva har tagit plats bakom skolbänkarna i femtiotalsklassrummet som byggs upp i utställningslokalen i EKTA Museum. Marianne Isaksson-Heimberg, Sven Sundström, Kristina Dufholm och Susanna Louneva. Bild: Christoffer Westerlund Västnyland,EKTA,1950-talet,konstutställningar

Marianne Isaksson-Heimberg säger att föremålen och inventarierna är särskilt betydelsefulla för dem som minns 1950-talet.

- Det är väldigt viktigt att få återuppleva känslan och att känna att så här gjorde vi och det här hade vi, säger Isaksson-Heimberg.

Utställningen Ung rebell på EKTA museum öppnar den 2 november och pågår till den 17 februari 2019.