Hoppa till huvudinnehåll

Vattenpölar, halka och skymning – yttre förutsättningarna stora samtalsämnet i ligakvalet

KPV deppar.
KPV fick aldrig hål på TPS och spelade 0–0 i hemmamatchen i ligakvalet. Bilden från en annan match, i så här bra skick var inte gräsmattan i Karleby. KPV deppar. Bild: Matti Raivio/All Over Press Kokkolan Palloveikot

Halvvägs in i ligakvalet mellan TPS och KPV är det oförändrat läge. Det blev mållöst i Karleby, men det fanns ändå att prata om efter slutsignalen. Planen var praktiskt taget omöjlig att spela fotboll på.

För ett år sedan firade TPS sitt avancemang till fotbollsligan. Nu är Åboklubbens plats i serien på spel i ligakvalet mot division 1-tvåan KPV.

Efter det första av två möten är det jämnt skägg. Eftermiddagens match slutade 0–0.

Att det blev mållöst var inte speciellt konstigt. Det överlägset största samtalsämnet var nämligen underlaget.

Undermålig plan

Redan på förhand var de yttre förutsättningarna besvärliga på grund av att centralidrottsplanen i Karleby saknar strålkastare. Därför var det avspark redan klockan 14 på en onsdag.

De 1288 åskådarna som kom för att bevittna matchen fick se en gräsmatta som var i rent ut sagt bedrövligt skick och inte bjöd på möjligheter till skönspel.

Hoppa över Twitterpostning

Årstiden och förra helgens köldknäpp hade tärt på gräsmattan. Spelarna tvingades ut på en potatisåker och dessutom fanns det stora vattenpölar på planen som stoppade bollen otaliga gånger. Det var väldigt halt och TPS-spelarnas analys var träffande:

– Det blev mest fram och tillbaka. Planen är i så dåligt skick att det inte är möjligt att syssla med något finlir, säger Sami Rähmönen i tv-sändningen.

– Man kan inte kalla det här riktig fotboll. Underlaget var isigt och ovanpå det var det blött. Jag förstår inte hur man får spela i de här förhållandena. Ett under att ingen skadade sig, säger Rasmus Holma.

Avgörande på lördag

KPV, som saknade viktiga spelmotorn Sebastian Mannström efter att han bröt benet mot HIFK i näst sista omgången, hade ett litet grepp i första halvlek.

Efter paus fortsatte KPV att jaga det segermål som laget behövde. Men eftermiddagen skymde och det blev inga mål i Karleby.

– Det var knepigt att spela. Vårt minimimål var att inte släppa in mål och vi hade chanser till att göra ett par fullträffar, säger KPV:s Ville Huuhka.

0–0 halvvägs in i kvalet – för övrigt fjärde gången i följd som det första mötet i ett ligakval slutar mållöst – och nu väntar en oviss andra rond i Åbo på lördag. Då har KPV chansen att se till att ett Karlebylag spelar ligafotboll för första gången sedan 1990.

Lördagens retur kan dessutom vara en vägvisare för vart KPV går. Klubbens starka finansiär Matti Laitinen har i flera repriser sagt att det här är sista säsongen som han understöder verksamheten om det inte blir avancemang till ligan.

– Jag brinner för det här så pass mycket att det blir ett extraår om vi tar klivet upp, sa han till Urheilulehti för några veckor sedan.

Resultat, ligakval (1:2):

KPV–TPS 0–0

Läs också

Nyligen publicerat - Sport