Hoppa till huvudinnehåll

Vi äter för lite inhemsk fisk – 80 procent är importerad: ”Det finns varken fisk eller fiskare”

Marie Kellgren håller i en fisk framför diskhon, likaså Viking Kellgren.
Yrkesfiskarna Viking och Marie Kellgren gillar att fiska. De försöker leva på att fiska vildfisk till 100 procent. Marie Kellgren håller i en fisk framför diskhon, likaså Viking Kellgren. Bild: Yle/Lone Widestam fiskare,Fisk,Kellgren

Inhemsk fisk borde oftare förekomma på mattallriken. Det är både hälsosamt och ett miljövänligt matalternativ. Dessutom finns det en fisk för varje säsong, så man kan äta fisk året om.

Av den fisk vi finländare äter är endast 20 procent fiskad i våra egna vatten. Med andra ord är hela 80 procent importerad fisk. Nu äter en person ungefär fyra kilogram inhemsk fisk på ett år.

En grafikbild som berättar att 20 % är inhemsk fisk, resten är importerad.
En grafikbild som berättar att 20 % är inhemsk fisk, resten är importerad. Bild: Yle Fisk,Grafik

- Folk har nog blivit latare. Helst ska det vara färdiga fiskbiffar eller rökta filéer utan ben.

Det konstaterar yrkesfiskare Marie Kellgren. Då fisken är mer hanterad och förädlad leder det också till att fisken blir dyrare.

Var är fisken?

Det är en kall och blåsig höstdag. Marie Kellgren tar i land hemma vid bryggan i Pellinge skärgård i Borgå efter en dag till sjöss. Med på fisketuren är också hennes pappa Viking Kellgren.

En låda med fisk hissas upp från båten som står vid bryggan.
Fiskebåten. Också farfar Håkan hjälper till. En låda med fisk hissas upp från båten som står vid bryggan. Bild: Yle/Lone Widestam Kellgren,fiske,fiskebåtar

Den här dagen var en bra dag räknat i fiskefångst. Det kom både gös, gädda, mört, sotare, några braxnar och några stora idar.

- Det är en ganska normal fångst den här årstiden. Det kommer bra med fisk just nu.

En stor diskho fylld med vatten, fisk och blod. I diskhon ligger bland annat gäddor och sutare.
En bra dag på jobbet. En stor diskho fylld med vatten, fisk och blod. I diskhon ligger bland annat gäddor och sutare. Bild: Yle/Lone Widestam Fisk,Gädda,sutare

Men det räcker inte. Allting går åt. Den här årstiden sköljer Kellgrenarna fisken, paketerar den och sedan körs fisken i väg till partihandlaren i Helsingfors. På sommaren säljer de själva fisken på sommartorget i Pellinge.

De skulle kunna fiska ännu mer. Men problemet är att det inte finns fisk. I fjol var det sämsta året någonsin med fisk för Marie Kellgren.

- Jag önskar att myndigheterna skulle plantera ut mer yngel. Sedan är både sälen och skarven ett stort problem för oss.

Marie kastar en sutare i vita plastlådor som står på golvet.
Fisken sorteras Marie kastar en sutare i vita plastlådor som står på golvet. Bild: Yle/Lone Widestam Fisk,fiskare,Kellgren
Vita plastlådor står på golvet, en låda för varje fisk. Det finns stora gäddor, grönsvarta sutare.
... i varsin låda. Vita plastlådor står på golvet, en låda för varje fisk. Det finns stora gäddor, grönsvarta sutare. Bild: Yle/Lone Widestam Fisk,Gädda,sutare

Kim Jordas på Finlands Yrkesfiskarförbund är inne på samma spår.

- Problemet är inte bara det att vi äter för lite inhemsk fisk. Vi förmår inte producera fisk. Det finns varken fisk eller fiskare.

Strömming borde göra comeback

På Borgå torg står Susanne och Pelu Olin och de skiner i kapp med solen. De har äntligen hittat inlagd strömming.

- Hela hösten har vi letat efter vitlöksströmming i butikerna och nu äntligen hittade vi det här på torget.

Susanne och Pelu Olin ler. De står på Borgå torg.
Pelu och Susanne Olin äter flundra, siklöja och rökt fisk. De både filear och gravar fisken själva. Susanne och Pelu Olin ler. De står på Borgå torg. Bild: Yle/Lone Widestam Olin

Paret Olin äter fisk flera gånger per vecka och bevisar motsatsen vad gäller statistiken.

- Vi tycker om fisk och försöker övertyga vår dotter att äta mer fisk. Men nu är det priset som kommer emot; snart är det dyrare att äta fisk än kött.

Majoriteten av vildfisken som fiskas är strömming, hela 90 procent. Men av den äter vi bara en bråkdel, endast tre procent.

En person äter bara 300 gram strömming per år så strömming borde definitivt tas tillbaka på mattallriken.

Varför ska vi äta fisk?

Vi borde äta fisk minst två gånger i veckan. Och det är möjligt att äta inhemsk fisk året om.

- Sommarsäsongen är laxsäsong. På hösten är det gös som säljer mest, men det kommer också sik och strömming. Vintertid fångar vi lake och på våren kommer det åter gös, berättar yrkesfiskare Marie Kellgren.

En tredjedel av den inhemska fisken fångas av yrkesfiskare, en tredjedel av fritidsfiskare och en tredjedel är odlad fisk.

Marie Kellgren ser koncentrerad ut medan hon skriver på en vit pappersrulle.
Marie Kellgren ser koncentrerad ut medan hon skriver på en vit pappersrulle. Bild: Yle/Lone Widestam Kellgren,yrkesfiske
Marie klistrar lappen på en styroxbox full med abborrar.
Marie klistrar lappen på en styroxbox full med abborrar. Bild: Yle/Lone Widestam Kellgren,Fisk,aborre

Att tillreda fisk till middag är både ett miljövänligt och hälsovänligt matalternativ.

- Fisk innehåller rikligt med protein, vitaminer och mineraler. Också fettet som fisken innehåller är hälsosamt, de goda omega-3 fettsyrorna, berättar Malin Lönnroth på Centralförbundet för fiskerihushållning.

Fisk har också ett betydligt mindre koldioxidavtryck jämfört med kött.

Källa: Centralförbundet för fiskerihushållning
LivsmedelKoldioxidutsläpp per kilogram
Malett kött 15
Ost13
Ris5
Ägg2,5
Fisk1,5
Bär, grönsaker, potatis 0,2

Vad gäller miljögifterna finns det också goda nyheter att berätta.

- Halterna av dioxin och PCB har halverats under 2000-talet och ligger under EU:s gränser, uppger Lönnroth.

Men vad borde göras för att vi skulle äta mer inhemsk fisk?

Paret Olin är säker på att det skulle ätas mer fisk om det bara skulle säljas mer inhemsk fisk. De gillar inte tanken att vara tvungen att importera fisk utan vill hellre äta närproducerad mat.

Marie häller is från ett vitt ämbar på abborrarna.
Marie häller is från ett vitt ämbar på abborrarna. Bild: Yle/Lone Widestam Fisk,aborre

Yrkesfiskaren Marie Kellgren tipsar om hur få ingredienser det behövs för att tillreda inhemsk fisk. Det skulle också vara bra att visa hur enkelt det är att tillaga.

Men det allra största problemet är ändå fiskeripolitiken.

- Fiskepolitiken sätter stopp på grund av fiskekvoter, olika begränsningar och minimimått. Och nu hinner skarven och sälen äta upp fisken innan människan.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland