Hoppa till huvudinnehåll

400 våldsdåd begås varje dag i Frankrikes skolor - nu kallas polisen in för att vakta skolorna

Arkivbild: Fransk polis.
Arkivbild från mars 2018. Arkivbild: Fransk polis. Frankrike,Polis

Beväpnade poliser som vakter i skolorna. Det kan snart bli verklighet i Frankrike. Över 400 våldsbrott i skolorna anmäls dagligen och det är främst lärarna som våldet riktas mot.

Säkerheten i de franska skolorna ska öka betydligt. Poliser kan bli verklighet både utanför och inne i landets mest oroliga skolor kanske redan om ett år.

Men gymnasieläraren Erhan Kadi är emot projektet. Han anser att poliser i skolorna inte skulle lösa alla problem.

Samtidigt finns vi ju där för elevernas bästa, säger gymnasieläraren Erhan Kadi.
Poliser i skolorna kan göra att eleverna får minskat förtroende för lärarna. Samtidigt finns vi ju där för elevernas bästa, säger gymnasieläraren Erhan Kadi. Samtidigt finns vi ju där för elevernas bästa, säger gymnasieläraren Erhan Kadi. Bild: Johan Tollgerdt lärare,Skola,Finland

- Deras närvaro skulle till exempel kunna minska elevernas förtroende för lärarkåren och det vore inte bra, säger Erhan, som även är knuten till lärarförbundet SNES-FSU

Ny inrikesminister tar i med hårdare tag

Frankrikes nye inrikesminister Christophe Castaner meddelade häromdagen att han vill ta i med hårdhandskarna mot skolvåldet.

- Skolan ska vara en skyddad plats för våra lärare och den ska också skydda våra studenter mot detta oacceptabla våld, sade Castaner.

Projektet som fått stora rubriker i fransk media, startades efter en bild på sociala medier. Där syns en gymnasieelev som riktar en pistol mot lärarens huvud inne i klassrummet.

Skolan ska vara en skyddad plats för lärare och studenter― Christophe Castaner, inrikesminister, Frankrike

Även om det senare visade sig vara en låtsaspistol, har tjugotusen skolanställda rasat på sajten Visibrain. De anklagar regeringen för moralisk slapphet i frågan.

Över 400 anmälningar dagligen

Även högeroppositionen kritiserar regeringen för att vara för slapphänt i frågan.

440 våldsamma händelser anmäls dagligen i franska skolor. Enligt en rapport är lärarna de som är mest utsatta och verbal misshandel är den främsta orsaken.

I andra fall beror ofta våldet på skolbarn som slår andra elever. Det finns även vittnesmål om att både lärare och elever har våldtagits.

I andra fall skär eleverna sönder däcken på lärarnas bilar.

- Fast jag tycker ändå att det är ovanligt med allvarliga våldshändelser, säger läraren Erhan Kali.

Det värsta han själv har varit med om var en elev som kastade en stol i klassrummet.

- Jag tycker ändå om mitt yrke och går till skolan utan rädsla, säger Kali.

Beväpnade poliser vid skolor finns redan i Nice

I sydfranska Nice står redan beväpnade poliser framför ett par kommunala skolor. De kan även patrullera fritt inne i skolbyggnaderna, men då får de inte bära vapen.

- Det är väl inte lärarna som ska sköta om säkerheten i skolan, utan vi poliser, säger Cynthia Foucault, facklig ansvarig på polisernas fackförbund Force Ouvrière till nyhetskanalen Bfmtv.

Jag tror att jag skulle vilja provocera på ett onödigt vis om jag såg poliser patrullera i skolan― Lara Valette, gymnasist i Paris

Gymnasieeleven Lara Valette i Paris oroas dock över projektet.

Gymnasieeleven Lara Valette önskar tryggare skolor.
Gymnasieeleven Lara Valette önskar tryggare skolor. -Fast med poliser i skollokalerna skulle jag ha tendens att provocera, säger hon. Gymnasieeleven Lara Valette önskar tryggare skolor. Bild: Johan Tollgerdt Polis,Finland

- Jag tror att jag skulle vilja provocera på ett onödigt vis om jag ser poliser patrullera i skolan, säger hon.

Även om Lara anser att skolvåldet måste bemästras, ogillar hon idén med skolpoliser.

- Varje skola har redan egna vakter. Det får räcka och man borde utbilda dem bättre för att bemästra våldet, säger Lara Valette.

Inom barn och skola-föreningen Peep är man skeptisk till skolpoliser.

- Det är genom uppfostran i hemmet som barnet lär sig livets spelregler bland annat gällande våld. Pappa och mamma måste sätta skarpare regler hemma, säger chefen Gérard Pommier.

Gérard Pommier på barn och föräldrar organisationen Gérard Pommier anser att insikten av hur skadligt våld kan vara startar i hemmet.
Gérard Pommier på barn och föräldrar-organisationen peep. Gérard Pommier anser att insikten av hur skadligt våld kan vara startar i hemmet. -Föräldrarna måste sätta skarpare gränser i hemmet, säger han. Gérard Pommier på barn och föräldrar organisationen Gérard Pommier anser att insikten av hur skadligt våld kan vara startar i hemmet. Bild: Johan Tollgerdt skolan (fenomen),Barn,ungdomar,Säkerhet

Han anser att lärarna regelbundet måste ta sitt ansvar och anmäla allvarliga händelser.

- I det fallet gäller det även att rektorn inte ser mellan fingrarna.

Fler lärare kan minska våldet

- Man får inte glömma att det saknas en massa lärare, säger läraren Erhan Kadi och undrar hur regeringen ska få till resurser för poliser i skolorna.

Det finns för få lärare, klasserna växer hela tiden och det påverkar atmosfären― Erhan Kadi, lärare

- Klasserna växer hela tiden och det påverkar atmosfären. Det kan i sin tur öka våldet innanför skolans ramar, säger Kadi.

Den 15 december ska regeringen avslöja om och när poliser i skolorna kan bli verklighet, meddelar dagstidningen Le Parisien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes