Hoppa till huvudinnehåll

Bjud på en färggrann asiatisk laxtartar med en enkel sojasås

Portion med laxtartar på is
Portion med laxtartar på is Bild: Yle/Carina Ahlskog Anders Samuelsson,Strömsö (tv-program),matrecept,Laxtartar

Vem som helst kan laga den här enkla laxtartaren. I princip behöver du endast strimla, hacka och skiva lax, grönsaker och frukt. Sedan rör du ihop en sojasås och serverar allt i en kall skål.

Laxtartar

Ingredienser, 4 pers:

  • 400 g lax
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk rostade sesamfrön (svarta och vita)
  • 1 st salladslök
  • 4 st rädisor
  • 1 st gurka
  • 1 st mango
  • 2 cm tunnskivad grön chili

Ponzu - japansk sojasås

  • 1 dl japansk soja
  • 4 msk limejuice
  • 2 msk citronjuice
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 bit ingefära finriven

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till ponzun och låt stå i ca i timme.
  2. Skär laxen i 0,5 cm x 0,5 cm och 5-7 cm långa strimlor och dressa dem med ponzu.
  3. Skala gurkan och skär den i 1,5 cm x 1,5 cm stora kuber .
  4. Skär rädisorna i tunna klyftor och skär ner salladslöken fint.
  5. Skiva mangon och chilin tunt.
  6. Lägg den dressade laxen i portionsskålar.
  7. Toppa med gurka, rädisor, mango, grön chili, salladslök, ett par kvistar koriander och rostade sesamfrön.

Servera gärna laxtartaren isad.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept