Hoppa till huvudinnehåll

Drömkväll för Laine i Helsingfors: Stoppade tunga sviten med hattrick

Med den blåvita publiken i ryggen jagade Patrik Laine bort många hjärnspöken. Storstjärnan såg till att den första NHL-kvällen i Helsingfors inte kunde bli bättre med ett hattrick mot Florida.

Hela veckan har Patrik Laine fått samma typ av frågor under sitt besök i Finland. Vad är det som inte stämmer i spelet? Har det gått troll i målskyttet? När ska det lossna?

När? Nu.

Laine har magiska minnen från Helsingforsarenan med JVM-guldet 2016 i spetsen. Nu kan han addera att han har gjort tre NHL-fullträffar i samma hall.

Tjugoåringen har haft en (med hans mått mätt) klen start på NHL-säsongen och stod på tre mål efter tolv matcher. I kväll dubblerade han den skörden.

– Jag har tidigare sagt att jag har sparat mina mål till de här matcherna, säger Laine i Viasats tv-sändning.

Två fullträffar i powerplay

I slutet av den andra perioden kom höstens fjärde mål – på ett minst sagt bekant sätt. Laine tog sin patenterade powerplay-position vid ena tekningscirkeln, fick en exakt passning från Blake Wheeler och dunkade upp pucken i nättaket med ett handledsskott.

Finländarens fullträff betydde 2–1 till Winnipeg Jets. Han jublade rejält efter att ha satt stopp för en fem matcher lång svit utan mål och publiken hakade på.

Patrik Laine.
Laine firade sitt första mål ordentligt. Patrik Laine. Bild: Lehtikuva Patrik Laine

Det var utsålt i Helsingfors och publiken njöt allra mest av Laines lyckade insatser i offensiv zon.

Ett nytt bevis på det kom i början av tredje perioden. Winnipeg fick spela fem mot tre och då var klippt för Florida Panthers.

Wheeler bjöd på passningen än en gång och Laine drog till direkt. Slagskottet ven förbi James Reimer i Panthers-målet och gav Jets ledningen på nytt med 3–2.

– Vid det första målet blev skottet inte så bra som jag ville. Vid det andra ska ett sånt direktskott sitta ofta, säger Laine.

Hattrick-målet i tom kasse

I slutminuten kom Laines tredje mål för kvällen i tom kasse. Redan före det hade finländaren flera fina lägen att sätta ett hattrick.

Med det saldot blev Laine givetvis stor Winnipeg-hjälte mot Florida, där lagkaptenen Aleksander Barkov spelade fram till ett av lagets två mål.

På fredag kväll spelas den andra NHL-matchen i Helsingfors mellan lagen. Det är nedsläpp klockan 20.00.

– Det var rätt grymt att spela här. Jag visste inte vad som väntade, men det var en riktigt bra stämning. Förhoppningsvis blir det ett snäpp bättre i morgon, säger Laine.

Patrik Laine, Aleksander Barkov, Teemu Selänne.
Patrik Laine och Aleksander Barkov fick sällskap på isen av Teemu Selänne inför nedsläpp. Patrik Laine, Aleksander Barkov, Teemu Selänne. Bild: All Over Press Patrik Laine,Teemu Selänne,Aleksandr Barkov, Jr.

Resultat:

Florida Panthers–Winnipeg Jets 2–4 (0–1, 2–1, 0–2)
FLO: Aleksander Barkov 0+1
FLO: Juho Lammikko 0+0
WIN: Patrik Laine 3+0

Bildkälla: Viasat

Läs också