Hoppa till huvudinnehåll

Han ska forska i konsekvenserna av att Vasa centralsjukhus inte får omfattande jour

Porträtt av Auvo Rauhala.
Auvo Rauhala blir Åbo Akademis första arbetslivsprofessor. Porträtt av Auvo Rauhala. Auvo Rauhala

I våras gick Auvo Rauhala i pension från värvet som chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus. Det tog inte länge förrän erbjudandet kom från Åbo Akademi om en tjänst som arbetslivsprofessor.

I två år ska Auvo Rauhala forska, handleda och föreläsa i en tjänst som omfattar 20 procent. Det inom ramen för ämnet vårdvetenskap på Åbo Akademi i Vasa.

Ett av forskningsprojekten ligger nära hans hjärta. De sista åren som chefsöverläkare kämpade Rauhala för att Vasa centralsjukhus skulle få omfattande jour.

Rauhala förlorade kampen. Det närmaste sjukhuset med omfattande jour för österbottningarna blir centralsjukhuset i Seinäjoki.

- Vi ska undersöka hur patienterna i Österbotten sköts, hur blir det om fler patienter ska skickas till Seinäjoki, hur blir det med vården och hur det blir med språkfrågan, säger Rauhala.

Forskningen begränsas ändå en del i och med att vårdreformen inte trätt i kraft än och att man i dag inte skickar så många patienter till Seinäjoki.

Tillsammans med Lisbeth Fagerström ska Rauhala också fortsätta forska i det ämne som de forskat i tillsammans sedan 1995. Fagerström är dels professor i vårdvetenskap och dels rektor vid Åbo Akademi i Vasa

- Vi har forskat kring sjukskötarnas arbetsbörda och personalresurser. För hög arbetsbörda leder till sämre patientsäkerhet, större dödlighet och mer sjukledighet, säger Fagerström.

Porträtt av Lisbeth Fagerström och Auvo Rauhala.
Lisbeth Fagerström och Auvo Rauhala har forskat tillsammans sedan 1995. Porträtt av Lisbeth Fagerström och Auvo Rauhala. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Lisbeth Fagerström,Auvo Rauhala

Ska förstärka kontakten till arbetslivet

Auvo Rauhala blir Åbo Akademis första arbetslivsprofessor, eller så kallad affilierad professor.

En arbetslivsprofessor ska förstärka kontakten till näringslivet. I det här fallet gäller det social- och hälsovården.

- Det är viktigt att vi kan följa med det som är viktigt, utvecklingar och utmaningar inom social- och hälsovården. Det hoppas och tror jag att Auvo kan bidra med, säger Fagerström.

Vad gäller vårdvetenskapen vid Åbo Akademi i Vasa tror Fagerström att det kan visa att de kan ha en bredd inom sitt ämne och forskningen.

- Jag tror att det kan locka nya studerande och doktorander från hela hälsovetenskapliga området, säger Fagerström.

Porträtt av Lisbeth Fagerström.
Lisbeth Fagerström är professor i vårdvetenskap och rektor för Åbo Akademi i Vasa. Porträtt av Lisbeth Fagerström. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Lisbeth Fagerström,fagerström

På 20 procent till oktober 2020

Auvo Rauhala kommer att arbeta som arbetslivsprofessor på 20 procent fram tills oktober 2020. Men han tror inte att hans arbete kommer att vara klart om två år.

Dels tror han inte att någon av de doktorander han handleder kommer att hinna få sin avhandling klar på två år. Och dels beror det på utomstående samarbetspartner.

- Vi försöker förstås prioritera den forskning som berör den här regionen bara det är möjligt.

Arbetslivsprofessuren är finansierad av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet i Åbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten