Hoppa till huvudinnehåll

Hangös nya turismchef vill locka till äventyrlig vinterturism

Snötäckta kanoter på brygga.
Vattensporter kan man ägna sig åt även vintertid. Snötäckta kanoter på brygga. Kyla,Kanot,Nature,outdoors,Snow,Fritz Winter,The Holiday,Xmas,Wet,Water,Pond,Lake,Kayak,Canoe,Wonderland

Behovet av närturism växer. Människor från hektiska storstäder söker sig gärna till mindre orter, både för att stilla sitt sinne och för att söka äventyrsupplevelser. Hangös nya turismchef vill att Hangö skall erbjuda både lugn och äventyr, och han vill lägga särskild vikt vid vinterhalvåret.

- Jag vill sätta Hangö på kartan som en pittoresk och spännande vinterstad, säger Hangös tillträdande turismchef Jon Lindström.

Lindström säger att närturismen blir allt viktigare. De flesta besökare kommer från huvudstadsregionen och dem vill Lindström fortsätta satsa på, men störst potential finns bland utländska turister.

Jon Lindström, turistchef i Hangö.
Jon Lindström, ny turismchef i Hangö. Jon Lindström, turistchef i Hangö. Västnyland,Hangö,jon lindström

Både tekopp och kanot

Hangö är vida känt som en badort och sommarstad. Utmaningen blir att få turisterna att hitta till Hangö även vintertid. Jon Lindström vill rikta sig till både dem som söker lugn och dem som söker äventyr.

- Hangö går redan nu i bräschen som staden där turister kan sitta med sin tekopp medan havet stormar utanför fönstret. Men jag tycker det vore jätteintressant att satsa på äventyrsupplevelser som att paddla på havet, eller kitesurfa på den stormande böljan blå.

Som att vinna en guldmedalj

Jon Lindström är lycklig över sitt nya jobb. Nu vill han uppfylla de förväntningar han har på sig från staden, företagarna, skattebetalarna och turisterna.

- Jag är tacksam för förtroendet. Att få jobbet som turismchef kändes som att vinna en guldmedalj. Och nej, jag överdriver inte, säger Lindström som har en lång erfarenhet av olika uppdrag inom medborgarsamhället.

Han har bland annat jobbat som politisk rådgivare för De grönas riksdagsledamot Pekka Haavisto. Och jobbet han nu lämnar är på Nordiska investeringsbanken.

- Nytt för mig är att jobba inom en kommun, men jag är väl införstådd i hur beslutsprocesserna fungerar, säger Lindström.

Gårdskarl i Tenala

Jon Lindström driver också familjeföretaget Villa Christine i Tenala tillsammans med sin sambo. Här kommer han att ta ett steg tillbaka för att ingen intressekonflikt skall uppstå.

- Jag kommer att dra mig tillbaka och inte vara någon galjonsfigur längre. Jag har ingenting emot att hoppa in som gårdskarl ibland, men men mitt engagemang kommer jag att rikta till min nya professionella roll som turismchef i Hangö.

Hangö kyrka och vattentorn
Hangö i vinterskrud. Hangö kyrka och vattentorn Bild: YLE/Sofia Söderlund hangö vattentorn

Läs också