Hoppa till huvudinnehåll

Idrottarnas motstånd mot Wadas antidopningsarbete är massivt: ”Har svikit oss”

Sebastian Samuelsson tar emot en maskot vid OS i Pyeongchang 2018.
Sebastian Samuelsson har fått stort genomslag för sin kamp mot dopning. Sebastian Samuelsson tar emot en maskot vid OS i Pyeongchang 2018. Bild: All Over Press Sebastian Samuelsson,PyeongChang 2018

Kritiken mot den internationella antidopningsbyrån växer. Framgångsrika idrottare i världen vill se stora förändringar för att förbättra kampen mot dopning. ”Internationella antidopningsbyrån ska inte kompromissa med ren idrott”, säger svenske skidskytten Sebastian Samuelsson.

I september meddelade den internationella antidopningsbyrån Wada att man ger grönt ljus till Rusada (den ryska antidopningsbyrån) igen. Efter tre års avstängning ska den ryska byrån få uppta sin verksamhet.

Det är ett beslut som har upprört i idrottsvärlden.

När ett antal framgångsrika idrottare, idrottsministrar och nationella antidopningsbyråer möttes i Vita huset för att prata om framtiden för ren idrott kom ny kritik mot Wada.

Man efterlyste stora förändringar inom Wada.

– Idrottare borde inte bära ansvar för att fixa Wada, men här är de tillsammans med nationella antidopningsledare och gör Wadas jobb. I dag var en brytpunkt, säger Travis Tygart, USA:s antidopningschef.

– Nu är allt på bordet, men vi behöver en global kraft som är effektiv. Idrottarna vill det, förtjänar det, förväntar sig det. Jag tror att Wada lyssnar.

"Sviktande tillit"

Wada var inte med på mötet i Washington, men organisationens viceordförande Linda Helleland var där ändå som privatperson. Norskan var emot Wadas beslut att godkänna Rysslands antidopningsbyrå.

– Idrottarna har startat en marsch som siktar på transparens, oberoende och förändring, säger hon.

Enligt norska medier hade Wada bett Helleland att inte delta, men hon var där ändå.

– Idrottarna uttryckte sviktande tillit mot Wada. Det ska jag förmedla vidare, säger hon.

Ryssar kritiska mot Wada

Bland idrottarna finns alltså en tydlig skeptisk hållning mot Wada. Takorganisationen för antidopningsarbetet i världen får svidande kritik.

– Vi behöver en rakt igenom oberoende organisationen som är fri från intressekonflikter, menar den amerikanska stjärnsimmaren Katie Ledecky.

– Wada har svikit sina idrottare, säger Emma Coburn, världsmästare på 3000 meter hinder från 2017.

Hoppa över Twitterpostning

Michael Phelps, som har tagit 23 OS-guld under sin simkarriär, skriver på Twitter att det här var ett vägvisande möte.

"Det är utmärkt att se idrottare som är involverade och att man hör på dem. Det är hög tid för ett förändrat Wada."

Ryskan Julia Stepanova, som tillsammans med sin man Vitalij har varit en av visselblåsarna i processen mot Rusada, går så långt att hon lyfter upp Wada och internationella olympiska kommittén IOK som motståndare.

– Min man och jag kämpar mot dopning, men mer och mer också mot IOK och Wada. Vi vet att Wada inte följer sina egna regler, även om deras idrottare ska göra det.

"Måste få starkare röst"

Den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson, som tog medaljer under OS förra vintern, har varit en framstående idrottare i kampen för ren idrott.

Hoppa över Twitterpostning

Han var den enda europeiska idrottaren som fick en inbjudan till Washington. Svensken konstaterar att det var en upplevelse att få besöka den amerikanska presidentens högkvarter, men att det viktiga ändå var att komma fram till en gemensam syn på Wadas och idrottarnas positioner.

– Vi måste få en starkare röst för att komma in i de här beslutsrummen och få vara med och påverka.

– Återinförande av Rusada är ett lysande exempel på att man sätter upp kriterier på vad som krävs för att återinföras, och sen så börjar man kompromissa. Internationella antidopningsbyrån ska inte kompromissa med ren idrott.

Wada: Blir ensidigt

Under mötet i Vita huset konstaterade man att trovärdigheten för ren idrott är lägre än någonsin och där har Wada en central roll.

En av de absolut viktigaste konklusionerna är att idrottare ska få mer att säga till om inom Wada.

I ett uttalande skjuter Wada ifrån sig den kritik som mötet mynnade ut i. Organisationen anser att debatten är ensidig.

– Om vi hade varit där, hade vi kunnat ge perspektiv till debatten och förklara att beslutet att återinföra Rusada var rätt för en ren idrott.

Källor: AFP, Reuters, SVT, Aftonbladet, NRK

Läs också

Nyligen publicerat - Sport