Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt live: President Sauli Niinistö besökte Vasa

På torsdagen fick Vasa besök av president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Vasaborna fick träffa presidentparet på eftermiddagen i köpcentret Rewell Center. Yle Österbotten var på plats och sände Lokalt live.

Presidentparet inledde med att besöka Företagsbyn tillsammans med ledamöter från Vasa stads ungdomsfullmäktige. På torsdag firades nämligen en företagsbydag för elever i årskurs sex.

Presidentparet diskuterade ungdomsfullmäktiges verksamhet och andra frågor som rör unga med ungdomsfullmäktiges ledamöter.

Ledamöter i Vasa ungdomsfullmäktige skakar hand med president Sauli Niinistö.
Ledamöter i Vasa ungdomsfullmäktige skakar hand med president Sauli Niinistö. Ledamöter i Vasa ungdomsfullmäktige skakar hand med president Sauli Niinistö. Bild: Yle/Anna Kurtén Sauli Niinistö,Vasa,Österbotten,Ungdomsfullmäktige

Efter besöket i Företagsbyn var det dags för ett besök vid undervisnings- och forskningscentret Technobothnia.

President Sauli Niinistö prövar vr-teknik under sitt besök i Technobotnia.
President Sauli Niinistö prövar vr-teknik under sitt besök i Technobotnia. President Sauli Niinistö prövar vr-teknik under sitt besök i Technobotnia. Bild: Yle/Anna Kurtén Sauli Niinistö,Vasa,Österbotten,technobotnia

På Technobotnia fick president Niinistö och fru Haukio träffa företrädare för Vasa stad samt högskolor och företag i regionen.

Träff med folket

Klockan 16.35 anlände president Niinistö och fru Haukio till köpcentret Rewell Center i Vasa centrum för att träffa medborgare.

Oscar, Carl-Victor och Filip tillsammans med mamma Johanna Tidström.
Oscar, Carl-Victor och Filip tillsammans med mamma Johanna Tidström. Oscar, Carl-Victor och Filip tillsammans med mamma Johanna Tidström. Bild: Yle/Anna Ruda Rewell Center,oscar tidström

Många hade kommit för att se och höra presidenten. Bland annat familjen Tidström hade kommit dit och de hade med sig ett paket som de ville ge till presidenten.

- Det är ett memoryspel som hans barn kan spela, säger Filip, Carl-Victor och Oscar Tidström.

Deras mamma Johanna Tidström berättar att de tillsammans har funderat vad en liten pojke kan tycka om.

- Vi tycker att det är ett fint att få presidentparet hit till Vasa . Vi träffades när de var på Tankar och nu ville vi ta tillfället i akt att se dem igen, säger Tidström.

Sauli Niinistö fick en present till sin son.
Sauli Niinistö fick en present till sin son. Sauli Niinistö fick en present till sin son. Bild: Yle/Anna Ruda Sauli Niinistö,present

Rainer Nyberg hade en fråga som han ville ställa presidenten.

- Jag frågade presidenten om han har skrivit under den nya strålskyddslagen. Presidenten sa att han aldrig har vägrat skriva under en lag, säger Nyberg.

Nyberg säger att han tycker att Niinsitö är bra som president.

- Jag applåderade när han kom in hit, säger Nyberg

Rainer Nyberg
Rainer Nyberg Rainer Nyberg Bild: Yle/Anna Ruda Rewell Center,rainer nyberg

Konsert på kvällen

En konsert i Vasa stadshus avrundade presidentparets besök.

På konserten, som gavs av Vasa och Seinäjoki stadsorkestrar, uruppfördes Leif Segerstams symfoni nummer 319, Det mänskliga undret. Symfonin tillägnades presidentparets son Aaro.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten