Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö tipsar: gör det här innan trädgården går i ide

Lövhög framför Strömsövillan på hösten.
Höstlöv framför Strömsövillan. Lövhög framför Strömsövillan på hösten. Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),höst,trädgårdar

Med några enkla åtgärder kan du underlätta odlingssäsongen inför nästa år.

Rensa ogräs på hösten

När de sista grönsakerna är skördade är det dags att förbereda trädgårdslandet för nästa säsong.

  • Rensa bort ogräs, speciellt rotogräs som övervintrar och tar fart redan tidigt på våren.
  • Om du har en tung lerjord så är det bra att svänga jorden med grep, samtidigt som du rensar bort ogräset. En tung lerjord mår bra av att vändas på hösten. Strukturen i jorden förbättras då den fryser.
  • Har du en bra humusrik jord, med lagom ler- och sandhalt, räcker det som höstsyssla att rensa ogräsen och sen låta jorden vila till nästa vår.

Bädda in ömtåliga perenner till vintern

När de första köldknäpparna kommit är det dags att täcka in de ömtåligaste perennerna. Det viktigaste är att skapa en luftig och torr miljö.

  • Bryt ner perennerna och fyll på med eklöv, halm eller liknande.
    Avsluta med ett lager granris. Försök att åstadkomma en luftig bädd.
  • Undvik att använda material som bildar ett tjockt , vått och syrefattigt täcke under vintern.

Så övervintrar terrasshortensian

  • Klipp bort blomställningarna, putsa bort torra blad och eventuellt mögliga växtdelar. Vattna lätt och ställ in hortensian i ett svalt och ljust utrymme. Temperaturen får gärna vara kring + 5 grader ( max ca 10). Håll ett öga på blomman under vintern och vattna lätt så att hortensian inte torkar ut.
  • I slutet av februari, början av mars är det dags att klippa ner stjälkarna så att nya starka skott kan växa fram.
  • Du kan även låta hortensian övervintra i ett mörkt och kallt utrymme. Klipp i så fall ner hortensian och ta bort alla blad.

Tänk på maskarna – slarva lite med krattandet

Att räfsa eller inte räfsa gräsmattan är något man kan ta en funderare över. Gräsmattan mår bra, liksom även daggmaskarna, när lite löv får ligga kvar över vintern. Så städa inte upp för noga på hösten!

Ett bra tips är att räfsa bort merparten av löven när det ännu finns en del kvar i träden. Låt sen de sista löven bli kvar på gräsmattan.

Daggmaskarna gödslar och luftar din gräsmatta och sköter om de sista löven under vintern.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

    Recept på kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

    Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna

  • Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

    Tre olika sorter på tre olika sätt i en festlig sallad.

    I den här rätten tar Paul tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

  • Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

    Krydda med bovete, som du rostat själv.

    Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Nyligen publicerat - Strömsö