Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö tipsar: gör det här innan trädgården går i ide

Lövhög framför Strömsövillan på hösten.
Höstlöv framför Strömsövillan. Lövhög framför Strömsövillan på hösten. Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),höst,trädgårdar

Med några enkla åtgärder kan du underlätta odlingssäsongen inför nästa år.

Rensa ogräs på hösten

När de sista grönsakerna är skördade är det dags att förbereda trädgårdslandet för nästa säsong.

 • Rensa bort ogräs, speciellt rotogräs som övervintrar och tar fart redan tidigt på våren.
 • Om du har en tung lerjord så är det bra att svänga jorden med grep, samtidigt som du rensar bort ogräset. En tung lerjord mår bra av att vändas på hösten. Strukturen i jorden förbättras då den fryser.
 • Har du en bra humusrik jord, med lagom ler- och sandhalt, räcker det som höstsyssla att rensa ogräsen och sen låta jorden vila till nästa vår.

Bädda in ömtåliga perenner till vintern

När de första köldknäpparna kommit är det dags att täcka in de ömtåligaste perennerna. Det viktigaste är att skapa en luftig och torr miljö.

 • Bryt ner perennerna och fyll på med eklöv, halm eller liknande.
  Avsluta med ett lager granris. Försök att åstadkomma en luftig bädd.
 • Undvik att använda material som bildar ett tjockt , vått och syrefattigt täcke under vintern.

Så övervintrar terrasshortensian

 • Klipp bort blomställningarna, putsa bort torra blad och eventuellt mögliga växtdelar. Vattna lätt och ställ in hortensian i ett svalt och ljust utrymme. Temperaturen får gärna vara kring + 5 grader ( max ca 10). Håll ett öga på blomman under vintern och vattna lätt så att hortensian inte torkar ut.
 • I slutet av februari, början av mars är det dags att klippa ner stjälkarna så att nya starka skott kan växa fram.
 • Du kan även låta hortensian övervintra i ett mörkt och kallt utrymme. Klipp i så fall ner hortensian och ta bort alla blad.

Tänk på maskarna – slarva lite med krattandet

Att räfsa eller inte räfsa gräsmattan är något man kan ta en funderare över. Gräsmattan mår bra, liksom även daggmaskarna, när lite löv får ligga kvar över vintern. Så städa inte upp för noga på hösten!

Ett bra tips är att räfsa bort merparten av löven när det ännu finns en del kvar i träden. Låt sen de sista löven bli kvar på gräsmattan.

Daggmaskarna gödslar och luftar din gräsmatta och sköter om de sista löven under vintern.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.