Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Haavisto ställer upp som ordförandekandidat för De gröna

Pekka Haavisto.
Pekka Haavisto. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Riksdagsledamot Pekka Haavisto ställer upp som ordförandekandidat för De gröna. Tidigare har även Outi Alanko-Kahiluoto meddelat om sin kandidatur.

Riksdagsledamot och tidigare presidentvalskandidat för De gröna, Pekka Haavisto är för tillfället på resa i Eritrea. Han meddelar om sitt beslut att ställa upp på sin blogg.

– Jag har blivit tillfrågad av många att ställa upp som ordförande för partiet fram till nästa sommar. Jag har övervägt beslutet noga, skriver Haavisto på bloggen.

– Jag har i dag meddelat partifullmäktige att jag är till förfogande när en ny ordförande väljs.

Haavisto skriver att han ser på det som att De gröna alternativt nu kan välja en ordförande för en längre tid eller en person som sköter uppdraget under vårens val.

Haavisto hade själv önskat att Maria Ohisalo ställt upp som ordförandekandidat. Ohisalo meddelade om sitt beslut att inte ställa upp tidigare i veckan.

Många förhandsfavoriter för den tillbundna ordförandeposten, bland annat De grönas tidigare ordförande Ville Niinistö, har under veckan meddelat att de inte tänker ställa upp.

Alanko-Kahiluoto nöjd

Outi Alanko-Kahiluoto, som för tillfället är De grönas enda ordförandekandidat vid sidan av Haavisto, säger sig vara mycket nöjd över Pekka Haavistos beslut.

– Det här är en mycket fin nyhet. Det glädjer mig att vi nu har flera kandidater för posten, säger Alanko-Kahiluoto till STT.

Hon tillägger att hon också är nöjd över att det är just Haavisto som bestämt sig för att kandidera.

– Pekka Haavisto är en politiker som jag ser upp till. Han har lång erfarenhet av både inrikes- och internationell politik.

Alanko-Kahiluoto utesluter inte att fler kandidater fortfarande kan sluta sig till ordförandekampen.

– I teorin är det ju möjligt men det börjar nog bli knappt om tid.

Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto. Outi Alanko-Kahiluoto Bild: Tiina Jutila alanko-kahiluoto

Outo Alanko-Kahiluoto kan inte själv närvara när partifullmäktige samlas för att välja ordförande på lördag. Hon är bortrest tillsammans med sin familj fram till måndag.

De gröna väljer en tillfällig ordförande efter Touko Aalto som av hälsoskäl avgick i förtid. Den person som väljs till tidsbunden partiordförande på lördag verkar fram till partikongressen i juni 2019.

Artikeln uppdaterades klockan 15.50 med Outi Alanko-Kahiluotos kommentarer.

Läs mera:

Kommentar: Pekka Haavisto kan vara räddaren i nöden för De gröna

Riksdagsledamoten Pekka Haavistos besked om att ställa sig till förfogande i De grönas ordförandekamp är en lättnad för många gröna. Svenska Yle:s politiska reporter AG Karlsson listar fyra frågeställningar som berör ordförandekampen och De gröna.