Hoppa till huvudinnehåll

Strömsökocken Anders Samuelssons knivskola: du behöver bara 3 knivar – väss dem med en porslinstallrik

En glad man ler mot kameran.
En människa med vassa knivar har lätt för att le. En glad man ler mot kameran. Bild: Yle / Carina Ahlskog Anders Samuelsson,Strömsö (tv-program)

Det råder inget tvivel om saken – kniven är kökets allt i allo. Men hur råda bot på en trubbig kniv?

Läs vidare för Anders Samuelssons knivtips och skötselråd för det vassa redskapet.

Jag är verkligen ingen knivfetischist

Få har en ståtlig arsenal av blänkande japanska knivar i olika storlekar och för varje ändamål.

En skärbräda full med olika köksknivar.
En ordentlig kökskniv kostar mellan några tiotals euro och flera hundra euro. En skärbräda full med olika köksknivar. Bild: Yle / Strömsö Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,kniv

Det är heller inget måste, du kommer långt med bara tre knivar förutsatt att de är av god kvalitet. Anders Samuelsson presenterar de viktigaste knivarna..

– Den viktigaste kniven i köket är kockkniven, säger Samuelsson.

Kockkniven ska ha en hög klack så att fingrarna inte slår i skärbrädan.

Närbild på en hand som håller i en kockkniv.
Kockknivar kan vara större eller små, men har alltid en klack som skyddar fingrarna från att slå i skärbrädan. Närbild på en hand som håller i en kockkniv. Bild: Yle / Strömsö Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,Kockkniv

Den andra viktiga kniven är en fileringskniv med ett långt, spetsigt och flexibelt blad. Fileringskniven är också bra att ha när du hanterar kött.

– Den här fungerar superbra när du trimmar bort senor och hinnor från större köttbitar.

Närbild på en hand som håller i en fileringskniv.
Tack vare flexibiliteten får du filén lös från fiskskinnet. Närbild på en hand som håller i en fileringskniv. Bild: Yle / Strömsö Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,fileringskniv

Anders Samuelssons tredje knivtips är otippat. Enligt honom behöver nämligen varje hemmakock en brödsåg i sitt kök.

En brödkniv på en skärbräda.
Brödkniven sågar genom både segt och senigt. En brödkniv på en skärbräda. Bild: Yle / Carina Ahlskog kniv,Strömsö (tv-program)

Enligt Anders reder brödsågen upp det mesta i köket. Den biter på såväl trötta grönsaker som halvfruset bröd eller kött.

– Det här är en slitvarg du inte behöver vara så noggrann med.

Med de här tre knivarna fixar du det mesta. En fjärde kniv kan vara en liten skal- eller grönsakskniv.

Kör inte kniven i bottnen

En oskarp kniv är lika värdelös som ett ishockeylag utan målvakt.

Anders Samuelsson säger att många använder kniven tills den hunnit bli riktigt trubbig. Men med tanke på redskapets livslängd är regelbundet underhåll en bättre taktik.

– Slipa lite, men ofta. Dra några drag varje gång du ska använda kniven. Då hålls den fin och vass.

En yoghurtskål fungerar

För att vässa kniven behövs varken brynstål eller något annat specifikt redskap. Här duger något mycket vardagligare som var och en har i sitt kök.

– Ta vilken som helst mugg eller tallrik.

Närbild på en kniv som blir vässt mot en porslinsskål.
Vilken botten som helst fungerar så länge kärlet har en sträv kant. Närbild på en kniv som blir vässt mot en porslinsskål. Bild: Yle / Strömsö Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,porslin

Poängen är att jobba mot den råa porslinkanten under tallriken.

Artikeln skulle handla om knivar, men kniven och skärbrädan lever nästan i symbios, så Anders slänger in ett tips om skärbrädan.

– Använd skärbrädor av trä. Om du oljar dem med jämna mellanrum håller de länge. När de är slut är det bara att bränna upp dem.

Skärbrädan får också ha lite tyngd så att den inte far omkring när du jobbar.

Aldrig i diskmaskinen

Strömsökocken är inte överdrivet noggrann med sina knivar, men ser han någon tvätta de vassa redskapen i diskmaskin hötter han med näven.

– Härdningen i stålet förstörs. Träet i handtaget förstörs. Diska för hand, aldrig i diskmaskin.

Häng ändå inte läpp över hur du vanvårdat dina knivar. Ett torrt trähandtag får tillbaka sitt lyster med en neutral vegetabilisk olja.

– Du kan smörja in skaftet med olivolja. En gång om året räcker för att förlänga knivens livstid.

Kockkniv på en skärbräda.
Olja in handtaget för fukt och lyster i skaftet. Kockkniv på en skärbräda. Bild: Yle / Carina Ahlskog Kockkniv,Strömsö (tv-program),kniv

Trots att knivar är en kocks förlängda arm är Anders Samuelsson ändå inte petnoga.

– Jag är verkligen ingen knivfetischist men det är ju mitt viktigaste redskap i det dagliga arbetet. Därför tar jag hand om dem utan att det går till överdrift.

Laga enkel mat utan upphettning

Öva dina knivfärdigheter med att tillreda två snabba förrätter. Anders spektrum i smakernas värld är stort, han rör sig både i Asien och Sydeuropa. Det enda du behöver är en vass kniv.

Portion carpaccio
Örtsåsen till carpaccion är nästan gudomlig. Portion carpaccio Bild: Yle/Carina Ahlskog Isbergssallat,Anders Samuelsson,Strömsö (tv-program),matrecept,Carpaccio

Den första förrätten är en fräsch asiatisk laxtartar. Den andra förrätten är en moderniserad version av den klassiska carpaccion.