Hoppa till huvudinnehåll

Strömsökocken Anders Samuelssons knivskola: du behöver bara 3 knivar – väss dem med en porslinstallrik

En glad man ler mot kameran.
En människa med vassa knivar har lätt för att le. En glad man ler mot kameran. Bild: Yle / Carina Ahlskog Anders Samuelsson,Strömsö (tv-program)

Det råder inget tvivel om saken – kniven är kökets allt i allo. Men hur råda bot på en trubbig kniv?

Läs vidare för Anders Samuelssons knivtips och skötselråd för det vassa redskapet.

Jag är verkligen ingen knivfetischist

Få har en ståtlig arsenal av blänkande japanska knivar i olika storlekar och för varje ändamål.

En skärbräda full med olika köksknivar.
En ordentlig kökskniv kostar mellan några tiotals euro och flera hundra euro. En skärbräda full med olika köksknivar. Bild: Yle / Strömsö Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,kniv

Det är heller inget måste, du kommer långt med bara tre knivar förutsatt att de är av god kvalitet. Anders Samuelsson presenterar de viktigaste knivarna..

– Den viktigaste kniven i köket är kockkniven, säger Samuelsson.

Kockkniven ska ha en hög klack så att fingrarna inte slår i skärbrädan.

Närbild på en hand som håller i en kockkniv.
Kockknivar kan vara större eller små, men har alltid en klack som skyddar fingrarna från att slå i skärbrädan. Närbild på en hand som håller i en kockkniv. Bild: Yle / Strömsö Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,Kockkniv

Den andra viktiga kniven är en fileringskniv med ett långt, spetsigt och flexibelt blad. Fileringskniven är också bra att ha när du hanterar kött.

– Den här fungerar superbra när du trimmar bort senor och hinnor från större köttbitar.

Närbild på en hand som håller i en fileringskniv.
Tack vare flexibiliteten får du filén lös från fiskskinnet. Närbild på en hand som håller i en fileringskniv. Bild: Yle / Strömsö Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,fileringskniv

Anders Samuelssons tredje knivtips är otippat. Enligt honom behöver nämligen varje hemmakock en brödsåg i sitt kök.

En brödkniv på en skärbräda.
Brödkniven sågar genom både segt och senigt. En brödkniv på en skärbräda. Bild: Yle / Carina Ahlskog kniv,Strömsö (tv-program)

Enligt Anders reder brödsågen upp det mesta i köket. Den biter på såväl trötta grönsaker som halvfruset bröd eller kött.

– Det här är en slitvarg du inte behöver vara så noggrann med.

Med de här tre knivarna fixar du det mesta. En fjärde kniv kan vara en liten skal- eller grönsakskniv.

Kör inte kniven i bottnen

En oskarp kniv är lika värdelös som ett ishockeylag utan målvakt.

Anders Samuelsson säger att många använder kniven tills den hunnit bli riktigt trubbig. Men med tanke på redskapets livslängd är regelbundet underhåll en bättre taktik.

– Slipa lite, men ofta. Dra några drag varje gång du ska använda kniven. Då hålls den fin och vass.

En yoghurtskål fungerar

För att vässa kniven behövs varken brynstål eller något annat specifikt redskap. Här duger något mycket vardagligare som var och en har i sitt kök.

– Ta vilken som helst mugg eller tallrik.

Närbild på en kniv som blir vässt mot en porslinsskål.
Vilken botten som helst fungerar så länge kärlet har en sträv kant. Närbild på en kniv som blir vässt mot en porslinsskål. Bild: Yle / Strömsö Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,porslin

Poängen är att jobba mot den råa porslinkanten under tallriken.

Artikeln skulle handla om knivar, men kniven och skärbrädan lever nästan i symbios, så Anders slänger in ett tips om skärbrädan.

– Använd skärbrädor av trä. Om du oljar dem med jämna mellanrum håller de länge. När de är slut är det bara att bränna upp dem.

Skärbrädan får också ha lite tyngd så att den inte far omkring när du jobbar.

Aldrig i diskmaskinen

Strömsökocken är inte överdrivet noggrann med sina knivar, men ser han någon tvätta de vassa redskapen i diskmaskin hötter han med näven.

– Härdningen i stålet förstörs. Träet i handtaget förstörs. Diska för hand, aldrig i diskmaskin.

Häng ändå inte läpp över hur du vanvårdat dina knivar. Ett torrt trähandtag får tillbaka sitt lyster med en neutral vegetabilisk olja.

– Du kan smörja in skaftet med olivolja. En gång om året räcker för att förlänga knivens livstid.

Kockkniv på en skärbräda.
Olja in handtaget för fukt och lyster i skaftet. Kockkniv på en skärbräda. Bild: Yle / Carina Ahlskog Kockkniv,Strömsö (tv-program),kniv

Trots att knivar är en kocks förlängda arm är Anders Samuelsson ändå inte petnoga.

– Jag är verkligen ingen knivfetischist men det är ju mitt viktigaste redskap i det dagliga arbetet. Därför tar jag hand om dem utan att det går till överdrift.

Laga enkel mat utan upphettning

Öva dina knivfärdigheter med att tillreda två snabba förrätter. Anders spektrum i smakernas värld är stort, han rör sig både i Asien och Sydeuropa. Det enda du behöver är en vass kniv.

Portion carpaccio
Örtsåsen till carpaccion är nästan gudomlig. Portion carpaccio Bild: Yle/Carina Ahlskog Isbergssallat,Anders Samuelsson,Strömsö (tv-program),matrecept,Carpaccio

Den första förrätten är en fräsch asiatisk laxtartar. Den andra förrätten är en moderniserad version av den klassiska carpaccion.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.