Hoppa till huvudinnehåll

Vietnam får formel 1-grand prix – litar på sponsorpengar för att göra evenemanget lönsamt

Formel 1-bilar kör på bana.
Arkivbild. Formel 1-bilar kör på bana. Bild: Valdrin Xhemaj / EPA / All Over Press Formel 1,f1

År 2020 kommer en F1-deltävling att köras i Hanoi, meddelade staden på torsdagen. Själva banan kommer att presenteras nästa vecka. Det trots att vietnamesiska staten meddelat att man inte kommer att stå för några kostnader.

Banan kommer att åtminstone delvis köras på redan existerande vägar nära Vietnams fotbollslandslags hemmastadion. Tidigare ville arrangörerna använda delar av stadens äldre kvarter, men vägarna där visade sig vara för smala.

FIA har inte bekräftat nyheten, men Hanoi säger enligt AFP i en pressinbjudan till banans öppningsceremoni att man kommit överens om detaljerna med takorganisationen.

F1-tävlingschefen Charlie Whiting sade tidigare i höst att han besökt staden och att han själv var övertygad om att banan skulle vara redo för en F1-deltävling år 2020.

– Trots att nya delar av banan måste byggas tror jag inte det kommer att orsaka problem, sade han då enligt AFP.

Frågetecken kring ekonomin

F1-seriens ägare Liberty Media tog över serien i fjol och har sedan dess gjort det klart att man kommer att satsa på att utvidga serien till nya länder. Vietnam blir det tredje landet i Sydostasien att arrangera ett grand prix efter Malaysia och Singapore.

Malaysia meddelade i fjol att man inte längre kan arrangera F1-deltävlingar på grund av att de ekonomiska förlusterna blivit för stora. Arrangörerna menade då att F1-deltävlingen i grannlandet Singapore var orsaken bakom de ekonomiska svårigheterna.

I Vietnam litar arrangörerna i sin tur mest på sponsorintäkter. Vietnamesiska staten meddelade redan i ett tidigt skede att man stöder idén, men att offentliga medel inte kommer att användas för kostnaderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport