Hoppa till huvudinnehåll

De grönas Haavisto om varför han vill bli De grönas ordförande: "Miljön har blivit en riktig politisk fråga globalt efter den senaste rapporten från FN:s klimatpanel"

– Nu söker vi inte en ordförande som ska blanda om korten och ändra på alla program och målsättningar. Nu söker vi en ordförande som kan göra ett bra valresultat i riksdagsvalet, sade Pekka Haavisto när han stegade fram inför pressen för första gången efter att han meddelat om sin kandidatur när partiet på lördag väljer en tillfällig ordförande.

Pekka Haavisto berättar att han fattade sitt beslut på onsdag kväll när han befann sig på resa i Eritrea. Enligt Haavisto hade de som övervägde en kandidatur informerat varandra om när de berättar om sina beslut. Själv hade han hoppats att partiets vice ordförande Maria Ohisalo hade ställt sig till förfogande.

- Jag tänkte mig noga för eftersom situationen är ganska ovanlig. Men jag har fått mycket stöd. Jag tror att vi nästa sommar får ett normalt ordförandeval där många av de kandidater som nu har funnits med i spekulationerna ställer upp, sa Haavisto.

Viktigast att leda partiet till val

Pekka Haavisto uppfattar det som sitt viktigaste uppdrag att leda partiet till framgång i vårens riksdags- och EU-val.

- Mitt mål är att vi ska gå framåt i alla valdistrikt. Vi har många valdistrikt där vi kan få in vår första riksdagsledamot och många där vi kan gå framåt.

Pekka Haavisto konstaterade att han inte kommer att lyfta fram några nya teman för De gröna. Han talade om utbildning och sociala frågor och konstaterade att miljöfrågorna nu känns viktiga för många väljare.

- Miljön har blivit en riktig politisk fråga globalt efter den senaste rapporten från FN:s klimatpanel. Också plasten i världshaven har blivit en viktig fråga för många, sa Haavisto.

De gröna befinner sig i kris

Pekka Haavisto erkänner att De gröna nu befinner sig i kris. Enligt honom har partiet inte upplevt lika mycket turbulens sedan den gröna rörelsens tidiga år.

- Jag tror att det nu är mycket viktigt att vi får en mer stabil period där vi kan respektera allas arbete och få ett bra resultat i valet.

Är någonting sjukt inom det gröna partiet, som också gjorde situationen svårare för Touko Aalto?

- Det är en bra fråga för oss alla här i riksdagen och i partiet. Kunde vi ha stött mera? Kunde vi ha lyssnat mera? Om nån blir utmattad beror det inte bara på människan själv, utan också på de andra i gemenskapen. Det här är en orsak till att delegationen imorgon håller sitt möte bakom stängda dörrar. Vi måste diskutera vad som hänt och varför. Det är mycket viktigt att vi lär oss.

Berättar i morgon om han ställer upp i riksdagsvalet

Haavisto sade på fredagen att han ännu inte bestämt om han kandiderar i något av vårens val.

- Jag har hittills tänkt att jag ställer upp i endera riksdagsvalet eller EU-valet. I morgon kan jag fatta beslut då vi vet hur det går i ordförandevalet.

Du ställer alltså upp i riksdagsvalet om du blir ordförande?

- Det brukar vara naturligt. Men vi får se imorgon.

Om De gröna vinner valet, är det du eller nästa ordförande som blir statsminister?

- Det är en diskussion man måste föra efter valet. Vi kan inte börja diskutera om regeringen innan vi har ett gott valresultat.

Hur ska väljarna kunna lita på löften från en ordförande som hoppar av genast efter valet?

- Delegationen måste nu diskutera hurudan auktoriet ordföranden har. Jag har ganska stark position inom De gröna, bland annat som tidigare presidentkandidat. Jag tror att man inom riksdagsgruppen, delegationen och styrelsen känner att de kan lita på att partiets linje håller.

De grönas delegation väljer en tillfällig ordförande på lördag. Haavistos hittills enda motkandidat är riksdagsledamoten Outi Alanko-Kahiluoto, men delegationen kan även välja någon annan partimedlem.

Den tillfälliga ordföranden leder partiet fram till sommarens partikongress.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle