Hoppa till huvudinnehåll

Facket: Kvinnorna har statistiskt sett tjänat färdigt för i år - vårdarna: Dessutom miste vi semesterpengar

Två högar med mynt, en lägre än den andra. På den lägre bestående av 1-euron står en kvinna, på den högre bestående av 2-euron står en man.
Två högar med mynt, en lägre än den andra. På den lägre bestående av 1-euron står en kvinna, på den högre bestående av 2-euron står en man. Bild: Mostphotos jämställdhet,Lön,löner,löneskillnader,ojämlikhet,feminism,Kvinna,man,arbetare,pengar,direktörer,mynt,title of authority,Ángeles de la Plata Martín,worker,Salary,Money

Kvinnorna i Finland har med sina 83,9 procent av männens inkomster statistiskt sett förtjänat färdigt för i år. Från och med i morgon och fram till årsskiftet jobbar kvinnor bildligt talat gratis jämfört med sina manliga kolleger.

Tjänstemannaorganisationen STTK lämnade sin traditionella likalönshälsning till omsorgsminister Annika Saarikko (C) i dag.

Kampanjdagen instiftades av STTK för att rikta uppmärksamheten på löneskillnaderna mellan könen.

Datumet väljs årligen utgående från den dag då kvinnor enligt lönestatistiken förtjänat sin andel. Löneskillnaderna mellan könen har minskat en aning från i fjol - då inföll dagen den 31 oktober.

- Löneskillnaden mellan kvinnor och män är för närvarande 16,1 procent. Gapet minskar med en snigels fart, om alls. Den mest realistiska åtgärden för att förverkliga lönejämlikhet är att familjeledighetsreformen genomförs. Det lyckades tyvärr inte heller under denna valperiod, uppger STTK:s enhetschef Katarina Murto i ett pressmeddelande.

Tehy: Arbetsmarknaden mycket könsuppdelad

Vårdarfacket Tehy konstaterar för sin del att så länge som de kvinnodominerade branscherna inom social- och hälsovården ligger i en lönegrop kommer lönejämlikheten inte att förverkligas.

- Frågan är mycket enkel och pengar löser den. Frågan är snarare om man alls vill minska på det omotiverade lönegapet mellan män och kvinnor, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Vid Tehy påpekar man att årets lönestatistik inte noterat nedskärningarna i den offentliga sektorns semesterpengar.

Tehys nyckelord inför kommande riksdagsval och regeringsprogram är resurser, kvalitet, kunnande, ledarskap och jämlikhet.

- Om vi i Finland vill upprätthålla en högstående hälsovård och en god vårdkvalitet har vi inte råd att mista en enda professionell person. Vi måste ha råd att betala bättre lön inom kvinnodominerade vårdbranscher med utbildad personal, säger Rytkönen.

Källor: STT, Social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande, Tehys pressmeddelande

Läs mera:

Så tjänar kvinnor och män i olika branscher - se vilken lönenivån är i ditt yrke

Färska uppgifter från Statistikcentralen visar lönerna i olika yrkesgrupper, och hur de skiljer sig mellan könen. Sök på ditt yrke och se vilken medianlönen inom din yrkesgrupp är.

Läs också