Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen hårsprej av vodka och citron

Det mesta vi har i badrumsskåpet kan vi göra själva av enkla och naturliga ingredienser. Här är ett enkelt recept på hemgjord hårsprej helt utan kemikalier.

Poängen med hårsprej är att få hårstråna att klibba ihop sig när frisyren är fixad och till det kan man använda sockret som finns i citrusfrukter.

Vanligt sockervatten gör håret stelt och hårt, men använder man citron eller apelsin istället blir det en mellanflexibel hårsprej som håller frisyren på plats och samtidigt gör att håret känns hyfsat naturligt att ta i.

Citron passar bra för blondiner eller den som inte har något emot att håret bleks lite i solen. För mörkhåriga är apelsin bättre.

Märkligt nog doftar citrusavkoket inte särskilt gott så det kan vara trevligt att droppa i några droppar eterisk olja.

Det här behöver du:

  • 4 dl vatten
  • 1 citron eller apelsin
  • 1 msk vodka
  • 8 droppar valfri eterisk olja (lavendel eller rosmarin passar bra)
  • sprejflaska
  • Kastrull med citroner i kokande vatten
    Kastrull med citroner i kokande vatten Bild: Yle/Esa Saari citron,Hårsprej,Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-program)

    Så här gör du:

  1. Skär citronen i bitar och koka i 4 dl vatten i 10 minuter.
  2. Sila genom en finmaskig sil eller silduk så att inget fruktkött följer med (det kan täppa till sprejmekanismen i sprejflaskan).
  3. Häll citronavkoket i en sprejflaska.
  4. Häll en matsked vodka i en liten skål.
  5. Droppa i valfri eterisk olja och rör om.
  6. Häll i blandningen i sprejflaskan.
  7. Sätt på locket och skaka om.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

    Recept på kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

    Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna

  • Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

    Tre olika sorter på tre olika sätt i en festlig sallad.

    I den här rätten tar Paul tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

  • Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

    Krydda med bovete, som du rostat själv.

    Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Nyligen publicerat - Strömsö