Hoppa till huvudinnehåll

Grundvattennivåerna är fortfarande låga – en sen vinter kan göra situationen bättre

Dike
Dike Bild: YLE/ Sandra Snellman sundom

Den torra och varma sommaren gör sig påmind trots höstregnen. Grundvattennivåerna är fortfarande mellan 50 och 90 centimeter lägre än normalt.

Tack vare höstregnen har grundvattennivåerna nu i alla fall på de flesta ställen slutat sjunka.

Om vintern och tjälen kommer sent kan det också göra att nederbörden kommer i form av vatten istället för snö och kan då rinna ner genom den ofrusna jorden.

- Det skulle vara bra om vintern anlände sent med tanke på hur grundvattenreserverna fylls på, i synnerhet i landets mellersta delar. Som tur omfattas dock 90 procent av befolkningen i Finland av vattendistributionen, säger hydrogeolog Mirjam Orvomaa vid Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.

Mera vatten i de österbottniska åarna

Det är inte bara grundvattenytorna som är låga utan också sjöarnas vattenstånd är lägre än normalt i slutet av oktober i en stor av landet, speciellt i södra och mellersta Finland.

- Åarnas vattenföring är mindre än vanligt på grund av den torra sommaren. I Vasatrakten och i Mellersta och Norra Österbotten har det regnat så pass rikligt, att jordmånen är fuktigare än i de omgivande områdena. I dessa områden reagerar åarnas vattenföring snabbt på regnen, säger forskare Harri Myllyniemi vid Finlands miljöcentral.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten