Hoppa till huvudinnehåll

Nya vindar blåser i Japan: Det homogena landet öppnar sina dörrar för större invandring - ny syn på ett tabubelagt ämne

Körsbärsblom i Japan
Körsbärsblom i Japan Bild: Mostphotos Japan,Körsbärsblom

Regeringen i Japan planerar att öppna landet för större invandring. Det här är en kontroversiell fråga i Japan.

Premiärminister Shinzo Abes regering har godkänt ett lagförslag som öppnar Japans dörrar för utländsk arbetskraft inom vissa sektorer där det råder brist på arbetskraft.

Det här är en kontroversiell fråga i Japan som hittills har försökt undvika invandring. Fokus har varit inriktat på professionella, högt utbildade invandrare.

En ny undersökning som gjorts av tidningen Yomiuri visar att 51 procent av japanerna skulle vara redo att släppa in i landet också lägre utbildade utländska arbetare.

Immigrationsdebatten hettar till

Invandring har länge varit ett tabubelagt ämne i Japan där många uppskattar etnisk homogenitet.

Men verkligheten kommer nu ifatt också japanerna. Befolkningen krymper och åldras vilket innebär en utmaning för arbetsmarknaden.

Affärsvärlden sätter hård press på politikerna. Kampen om arbetstagare har blivit allt hårdare.

Shinzo Abe
Premiärminister Shinzo Abe Shinzo Abe Bild: EPA-EFE/Kiyoshi Ota / POOL Shinzo Abe,Japan

Parlamentsledamöterna från premiärminister Shinzo Abes liberaldemokratyiska parti (LDP) har fört en häftig diskussion i frågan inom partiet.

Två slag av visum

Enligt lagförslaget skulle det i framtiden finnas två kategorier av visum för utlänningar i sådana branscher där det råder brist på arbetskraft.

Vårdbranschen hör till de områden man räknar med att det kommer att behövas utländsk arbetskraft. Också inom jordbruket , byggbranschen och hotellverksamheten råder det brist på arbetstagare.

Arbetstagare i den första visumkategorin måste befinna sig på viss kompetensnivå och också ha kunskaper i japanska. De skulle inte få ta familjemedlemmar med sig under en vistelse på högst fem år.

Personer på högre kompetensnivå - som klassas i den andra kategorin - skulle få ta med sin familj och småningom också få stanna längre i landet.

Oro för förändringar

Många befarar att nya lagar kommer att leda till större brottslighet och att lönerna formas på ett ofördelaktigt sätt.

Oppositionen har anklagat regeringen för att förhasta sig i onödan och för att inte skydda den utländska arbetskraftens rättigheter

Enligt en japansk tankesmedja har det styrande partiet låtit sig påverkas av de affärsbranscher där det råder stor brist på arbetstagare.