Hoppa till huvudinnehåll

Ryska miljöaktivister är trötta och modlösa: De tycker att myndigheterna inte lyssnar på dem som är direkt påverkade av föroreningarna

Vy över flod med bro och gröna ängar.
Vy över flod med bro och gröna ängar. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Ryssland,miljö,Natur

Deltagarna i ett seminarium i Sankt Petersburg var upprörda över hur likgiltigt staten förhåller sig till miljöfrågor. Om man får tro dem som deltog i seminariet är det verkligen inte mycket bevänt med de ryska miljömyndigheternas sakkunskap. Många som arbetar inom miljöförvaltningen har inte någon utbildning i ekologi.

Dessutom ägnar de sig enligt Jevgenij Usov från Greenpeace åt den falskaste typen av lögner, nämligen halvsanningar.

Usov talade om hur illa det unika kustområdet vid Finska viken far då den nya, kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 dras. Särskilt oroad är han över naturen på naturskyddsområdet på Kurgalskij-halvön. Där finns många hotade djur- och växtarter.

Han fick medhåll av andra deltagare och vissa hävdade att det stora gasbolaget Gazprom har använt sig av falska bilder i sin information om miljöhänsyn.

Vy över Moskva.
För myndigheterna i Moskva känns lokala miljöproblem betydelselösa anser aktivister. Vy över Moskva. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Moskva,Ryssland

En sammanslutning som kallar sig Det allmännyttiga rådet för Finska vikens södra kust har publicerat en pamflett om miljöproblem vid kusten. Också kärnkraftverket i Sosnovyj bor ligger vid den kustremsan.

Modlösa aktivister

Överhuvudtaget var stämningen bland deltagarna på heldagsseminariet dyster. Många av dem har lång erfarenhet av miljöaktivism. Dessvärre har de också dåliga erfarenheter och känner att de inte kommer någon vart med sitt jobb.

Tidigare i år var det många som protesterade mot dålig sophantering. Människor på många orter runtom i Ryssland var trötta på att andas smutsig luft och se sina vattendrag förorenas.

Nu har protesterna tystnat utan att sophanteringen har förbättrats.

Hot och pengar tystar protester

Oppositionspolitikern Grigorij Javlinskij som leder partiet Jabloko säger att protesterna tog slut därför att människor som deltog blev hotade.

- De hotades med fängelse och det förekom också fysiskt hot. Folk gav upp därför att de oroade sig för sin säkerhet, säger Javlinskij.

En gråhårig man i mörk kostym.
Partiledaren Grigorij Javlinskij anser att soptippsägare är giriga. En gråhårig man i mörk kostym. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Grigorij Javlinskij,Ryssland

Han säger att vissa också köptes upp av företag som äger soptippar. Det berättade också aktivister i staden Kolomna tidigare den här hösten.

- Det handlar om enorma vinster, sopföretagen tar in miljoner eller miljarder rubel, säger Javlinskij.

Han är en politiker som är van att uttrycka sig klatschigt och fränt om den ryska statsledningen, men hans inflytande är inte stort. I Sankt Petersburg har hans parti, Jabloko, ett större stöd än på annat håll i Ryssland.

Soppåsar framför en gallergrind.
Alla ryssar bryr sig inte ens om att lägga sina sopor i soptunnan. I det här fallet ligger soptunnan bakom gallret. Soppåsar framför en gallergrind. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Sopor,Ryssland

Sopsorteringen fick en delseger

Då de flesta talare var modlösa, ansåg Tatjana Nagorskaja från medborgarorganisationen Razdelnij sbor att det är bättre att göra något än att klaga.

Razdelnij sbor arbetar för att befrämja sopsortering och har också lyckats samarbeta med myndigheter. Bland annat övertygade de dem som organiserade fotbolls-VM om nödvändigheten av sopsortering. På alla stadionområden i de elva städer i Ryssland där man spelade VM-matcher sorterades soporna.

I vardagen är det ändå långt till någon systematisk sortering. Det beror inte bara på myndigheterna. Väldigt många ryssar är ointresserade av miljöfrågor och vill inte anstränga sig för att bli av med sitt avfall.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes