Hoppa till huvudinnehåll

Tryggheten lockade Daniela tillbaka till Kristinestad – nu ska intresserade få pröva på att bo i staden

En kvinna i 30-årsåldern med mörkt axellångt hår.
Daniela Ingves hade tänkt vänta på att daghemmet skulle bli klart före de flyttade tillbaka till Kristinestad. Men de kunde inte vänta utan flyttade före det. En kvinna i 30-årsåldern med mörkt axellångt hår. Bild: Yle/Juho Teir Kvinna,Kristinestad,Österbotten,invånare,daniela ingves

Kristinestadsborna efterlyser mer arbetsplatser i staden, men de flesta har ändå flyttat till staden av andra orsaker. Bland andra Daniela Ingves som flyttade tillbaka till staden förra sommaren.

- Barnen föddes. Det var nog största anledningen. Jag har själv tyckt att det har varit tryggt att bo här.

Ingves är uppvuxen i staden, men hon flyttade bort som 18-åring. Om man vill locka barnfamiljer till staden är det viktigaste enligt henne att servicen är i skick.

- Vi tänkte att vi skulle flytta först sedan när dagiset är färdigt, men vi konstaterade att det tar för länge, så vi flyttade ändå. Allt sådant skulle måste vara i skick. Dagis, skolor och så vidare.

Terho Karikoski har i sin tur bott 40 år i Kristinestad. Han har trivts bra i staden trots att Kristinestad är tvåspråkigt.

- Jag har kommit bra överens med alla, även om jag inte kan tala svenska. Det finns bra människor här.

Varför flyttade du till Kristinestad?

- Det var kvinnorna och äktenskapet.

En medelålders man med keps och glasögon.
Terho Karikoski flyttade för kvinnorna och äktenskapets skull. En medelålders man med keps och glasögon. Bild: Yle/Juho Teir man,Kristinestad,Österbotten

Enligt många är det ändå arbetsplatserna som lockar folk till Kristinestad.

- Mera arbetsplatser tror jag är huvudorsaken att någon vill flytta hit. Förhoppningsvis kommer det mera yngre folk hit och mera jobbmöjligheter, säger Linda Rosengård.

En ung leende kvinna står bredvid en ung man som håller ett barn i famnen.
Linda Rosengård och Johan Nordgren med treårige sonen Anton En ung leende kvinna står bredvid en ung man som håller ett barn i famnen. Bild: Yle/Juho Teir familj,Barn,Kvinna,man,Kristinestad,Österbotten

- Det finns inga arbetsplatser här, då är det svårt att locka nya invånare, konstaterar i sin tur en man som önskar vara anonym.

Han flyttade till staden för att det fanns fler finskspråkiga i Kristinestad än i Närpes där han tidigare bodde.

Staden jobbar med strategi

Befolkningsmängden i Kristinestad har varit på nedgång en längre tid. Nu har staden arbetat fram en strategi för återinflyttning och inflyttning för att vända trenden.

En arbetsgrupp har sedan våren jobbat med strategin och nu har man kommit fram med ett förslag som beslutsfattarna i staden ska få ta ställning till.

I förslaget har man bland annat listat målsättningar, konkreta åtgärder och förslag på ansvarspersoner.

Kristinestads centrum
Kristinestads centrum Bild: Yle/Roger Källman småstad

Staden har redan tidigare ordnat återflyttarträffar för studeranden och utexaminerade och det vill man också fortsätta med i fortsättningen.

Dessutom vill man göra det lättare för sommargäster att bli fastboende på orten. Till exempel genom att göra det lättare att ändra sin sommarstuga till åretruntboende.

Vill ge möjlighet till provperioder i staden

För att locka helt nya invånare har Kristinestad planer på att bland annat erbjuda boende i staden för korta perioder med hjälp av värdfamiljer. Detta för att folk skulle få pröva på hur det kan va att bo i Kristinestad.

Åtminstone Terho Karikoski kunde tänka sig att ställa upp som värdfamilj.

- Givetvis, inte får man vara så trångsynt. Om det finns rum så självklart.

En gata med gamla trähus i olika färger.
En gata med gamla trähus i olika färger. Bild: Yle/Juho Teir trähus,Kristinestad,Österbotten,hus,gator

Daniela Ingves är däremot lite mer skeptisk till tanken.

- Jag tror våra fem barn avskräcker sådana som skulle vilja prova på det. Om jag inte skulle ha små barn så då kanske, säger hon med ett skratt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten